Jonge boeren schrijven manifest land- en tuinbouw van de toekomst

Online sessie met Kamerleden live te volgen


Op donderdag 22 april presenteerden de jonge boeren en tuinders een manifest met hun toekomstvisie aan de landbouwspecialisten van de Tweede Kamer. Dat gebeurde tijdens een online debat georganiseerd door de jonge boeren en tuinders. Het manifest heeft als titel ‘Maakt u met ons beleid, dan worden onze dromen werkelijkheid’. Centraal staat hoe de sector constructief door wil groeien naar de land- en tuinbouw van de toekomst. Het manifest is een initiatief van jonge boeren en tuinders: jongerenraden van coöperaties in de land- en tuinbouw en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK).

Via het manifest doen de jonge boeren en tuinders een oproep aan de politiek om ruimte te geven voor ondernemerschap en ontwikkeling. Volgens het manifest zien de jonge ondernemers door hun passie en kennis oneindig veel mogelijkheden. NAJK-voorzitter Roy Meijer geeft aan: “Jonge boeren en tuinders zitten vol energie en creativiteit om uitdagingen aan te gaan. Wij zijn ambitieus en onderdeel van de oplossing in plaats van het probleem. Onder de juiste condities kan de land- en tuinbouw haar belangrijke functies ook in de toekomst blijven vervullen en blijft het aantrekkelijk om in de sector te werken.”

Lange termijnperspectief

De land- en tuinbouwsector ervaart momenteel veel belemmeringen in de bedrijfsvoering door extra en steeds veranderende nationale regelgeving. Hierdoor komt de concurrentiepositie ten opzichte van andere Europese boeren en tuinders onder druk te staan. De jonge boeren en tuinders stellen in hun manifest: “Jonge boeren en tuinders werken hard aan innovaties om de emissies terug te dringen, ondanks dat deze innovaties vaak erg duur zijn. Daarom pleiten wij voor een noodzakelijk lange termijnperspectief. Stop met plotselinge beleidswijzigingen en maak een wet voor automatische compensatie als dit toch onvermijdelijk is. Op die manier wordt er rekening gehouden met reguliere terugverdientermijnen.’’

Het aanbieden van het manifest door jonge boeren en tuinders vond plaats op donderdag 22 april van 10:15 tot 11:00 uur. De livestream nog eens terugkijken? Dat kan via de volgende link: https://youtu.be/LhnRk5H58pw

Lees hier het persbericht.


Het manifest is een initiatief van de jonge boeren en tuinders: Jongerenraden van coöperaties in de land- en tuinbouw en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en is ondertekend door: NAJK, jongerenraad CONO Kaasmakers, jongerenraad CRV, jongerenraad CZAV, jongeren college Agrico, jongerenraad Zuivelcoöperatie FrieslandCampina U.A., jongerenraad Royal Avebe, jongerenraad DOC Kaas, jongerencollege Rouveen Kaasspecialiteiten, jongerenraad Royal Cosun, jongerenraad Royal Flora Holland, jongerenvertegenwoordiging Rabobank, jongerenraad De Samenwerking, (Young) AVAG, jongerenprogramma van Oxin-Growers en jongerenraad Agrifirm.