Wat deed NAJK voor jou in april?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in april? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Op vrijdag 2 april was NAJK uitgenodigd door het CBL en LTO voor een (vervolg)meeting over verdienvermogen. LTO-voorzitter, Sjaak van der Tak, presenteerde daar een plan om het verdienvermogen van de Nederlandse boeren en tuinders te verbeteren. NAJK is in eerste instantie positief over het plan en gaat graag verder in gesprek. Lees meer.
 • Pasen zag er dit jaar, net als het jaar ervoor, net iets anders uit. Samen paaseieren zoeken is nu eenmaal leuker dan alleen. Met de ‘raad het aantal paaseitjes & WIN!’-actie werd een NAJK-lid verrast met een NAJK-trui. Er zaten maar liefst 138 (!) eitjes in de klompen verstopt.
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever bracht samen met een aantal jonge melkveehouders de visie van NAJK op de melkveehouderij in 2050 naar Den Haag. ‘Geef jonge boeren de ruimte!’ is de boodschap die doorklinkt in de melkveevisie van NAJK die op 6 april aan de rand van de Hofvijver werd gepresenteerd aan de landbouwwoordvoerder van verschillende politieke partijen. Lees meer.
 • Op 8 april heeft BoerVeilig (een veiligheidsproject samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas) een avond gehouden voor het Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt (GRAJK). Via Zoom brachten Marloes van Schaik (NAJK) en Mirjam de Groot (Stigas) hun verhaal over het project en de veiligheid op het erf. Ook werden er ervaringen gedeeld en tips uitgewisseld. In het digitale bruine café werd de avond afgesloten. Lees meer.
 • NAJK heeft zich samen met de klankbordgroep stikstof verdiept in de verschillende uitspraken rondom stikstof. Partner ForFarmers praatte ons bij en ging dieper in op de mogelijke gevolgen van deze uitspraken. Een interessante avond!
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever maakte kennis met Derk Boswijk, de nieuwe landbouwwoordvoerders van het CDA in de Tweede Kamer. Dit deden ze niet via Zoom of in Den Haag, maar in de melkstal van Marije. Met een agenda vol afspraken en een druk melkschema moet je soms een beetje creatief zijn.
 • Na elf jaar gaat Liesbeth Schuurman, projectmedewerker van NAJK en bestuursondersteuner bij het Hollands en Flevolands Agrarisch Jongeren Kontakt ons verlaten. In april gingen we druk op zoek naar een vervanger voor haar werkzaamheden. Wordt vervolgd!
 • NAJK werkt mee aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW). Op deze manier willen we de boeren en tuinders bereiken over de noodzaak van schoon en voldoende water en beter bodembeheer. Kennismatchers Marloes van schaik en Reinder Jan Wagevoort werken namens NAJK aan dit project en stelden zich voor. Lees meer.
 • In april heeft NAJK met het project Een Duik in de Bodem weer verschillende (online) BodemMasters mogen verzorgen op scholen en bij AJK’s. Is jouw school of AJK de volgende?
 • Halverwege april kwam de jongerenraad van NAJK en Interpolis bijeen om samen te praten over het thema diefstal. Helaas nog steeds geen onbesproken onderwerp op de boerderij. Onder andere dagelijks bestuurder Eke Folkerts en algemeen secretaris Neline Both waren hierbij aanwezig. Lees meer.
 • Op donderdag 22 april presenteerde NAJK-voorzitter Roy Meijer, samen met drie andere woordvoerders, het manifest met de toekomstvisie van jonge boeren en tuinders aan de landbouwspecialisten van de Tweede Kamer. Dat gebeurde tijdens een online debat georganiseerd door NAJK en 15 jongerenraden van coöperaties in de land- en tuinbouw. In het manifest staat de toekomst van de land- en tuinbouw centraal. Je kunt de overhandiging ook terugkijken! Lees meer.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille intensief, Tim van der Mark, is achter de schermen druk bezig om het vernieuwde ledensysteem van NAJK in goede banen te leiden.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille Akkerbouw, Leendert Jan Onnes, nam deel aan een bijeenkomst Slim Landgebruik over Carbon Credits. Hier werd onder andere gediscussieerd over hoe je ervoor kunt zorgen dat carbon credits ook interessant zijn voor boeren die al veel regeneratieve maatregelen toepassen.
 • Op woensdag 28 april was het Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend, maar helaas is het werken op de boerderij niet altijd zonder gevaar. In aanloop naar 28 april vroegen we jullie vanuit ons project BoerVeilig om een veiligheidstip met ons te delen. De tip van Cornelis (15) ’trek in ieder geval je stalen neuzen aan’ werd beloond met een BBQ-pakket mét BBQ-tang, want: safety first! Lees meer over dit project op boerveilig.com
 • LTO Noord, ZLTO en LLTB hebben zich aangesloten als partner van Boer zoekt Boer, het sectorinitiatief dat buitenfamiliaire bedrijfsovername wil bevorderen. Via het platform Boer zoekt Boer worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Geïnteresseerden maken een account aan en gaan in de virtuele kaartenbak op zoek naar een potentiële match. Dit gebeurt gezamenlijk met de andere partners Flynth, Rabobank, Lianne Veenstra Agrocoaching en NAJK. Samen sterk! Lees meer.

Wat doet NAJK voor jou in mei?

Natuurlijk zit NAJK in mei ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • NAJK werkt mee aan het KRO-NCRV programma waarin boer Ayoub een boerderij zoekt om te gaan overnemen. In mei zijn de eerste opnames.
 • NAJK zal gesprekken voeren over het plan verdienvermogen dat in april door LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is gepresenteerd.
 • In mei komen alle bestuursondersteuners van de provinciale afdelingen weer bijeen om kennis en ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
 • Eind mei is de maandelijkse vergadering van CEJA, het Europees overkoepelend orgaan. Dagelijks bestuurder met de portefeuille internationaal, Willem Voncken, zal namens NAJK hierbij aanwezig zijn.