Financieel

Financieel gezien komt er het nodige op je bordje bij een bedrijfsovername. Hoe wordt alles gefinancierd en wat betekent een bedrijfsovername eigenlijk op fiscaal gebied?

Bedrijfsovername: bepaal je eigen koers

Je gaat het bedrijf van je ouders of overdragers overnemen en zit misschien al in de maatschap. Juist in deze periode ontwikkelt het bedrijf zich sterk. Dit komt vaak door de nieuwe impuls die jij als nieuwe ondernemer geeft aan het bedrijf. Maar ook zal er na de bedrijfsovername een bedrijf moeten staan met een goede uitgangspositie voor de toekomst.

Proces bedrijfsoverdracht

In de jaren vóór de daadwerkelijke overname is goede communicatie tussen de overdrager, de familie en opvolger essentieel. Neem daar de tijd voor en maak duidelijke afspraken over wat je van elkaar verwacht. Dit kan veel onbegrip en vertraging voorkomen. Vergeet niet dat ook de andere familieleden belangrijk zijn om op de hoogte te houden. Ook zij dienen begrip te krijgen voor jouw plannen en voor de overdracht van familiekapitaal zonder dat de vrije verkoopwaarde betaald wordt.
Daarnaast is het van belang externe deskundigen, zoals de accountant, notaris en bank te betrekken bij de overname en je plannen. Zij kunnen je adviseren over de mogelijkheden en onmogelijkheden op financieel, fiscaal en juridisch gebied. Maar jij houdt de regie en bent de spin in het web!