Wat deed NAJK voor jou in december?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, achtergrondinformatie of gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden, ontwikkelen trainingen en cursussen, geven vrijkaarten weg of behartigen jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in december? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

  • NAJK ledenvoordeel: NAJK biedt leden korting als ze een boeking doen bij de boerenrock- en rollband Kiek Now Us. Kiek Now Us is een rock en rollband met zijn wortels in de Achterhoek. Bekende nummers van Kiek Now Us zijn ‘Proosten op het Oosten’, ‘Hemel zonder Bier’ en ‘Wi-j Goan Niet Noar Huus’. De band heeft onder andere al opgetreden bij 3FM (Giel Beelen), Radio 538 (Edwin Evers), 538 Koningsdag en op vele tent- en schuurfeesten. Wil jij deze boerenrockband ook op jouw feest hebben, boek hem dan nu met korting als NAJK-lid. Meer info via deze link.
  • NAJK-voorzitter Eric Pelleboer ontmoette de Eurocommissaris voor Landbouw en Plattelandsontwikkeling Phil Hogan. De nieuwe Eurocommissaris bracht op 11 december een kennismakingsbezoek aan Nederland. Hij was gast van staatssecretaris Dijksma. Lees meer over deze kennismaking.
  • In december bracht een delegatie van de ChristenUnie een bezoek aan het akkerbouwbedrijf van familie Pelleboer in Tollebeek. De delegatie bestond uit Tweede Kamerlid Carla Dik-Faber en provinciale en gemeentelijke vertegenwoordigers van de ChristenUnie. Tijdens het bezoek aan het akkerbouwbedrijf vertelden Pelleboer en enkele FAJK-bestuurders over de uitdagingen waar zij als jonge agrarische ondernemers voor staan. Het hele bericht over het werkbezoek is terug te lezen op de NAJK-website.
  • NAJK was aanwezig bij de uitreiking van het zwartboek ‘Meldpunt Valse Lesstof’ aan de leden van de Vaste Kamercommissie OC&W (Onderwijs). Het zwartboek bevat meldingen over onjuiste, niet objectieve en misleidende lesstof op basis- en middelbare scholen. Om het Meldpunt Valse Lesstof kracht bij te zetten is een werkgroep opgericht. Naast de NVV zullen in de werkgroep afgevaardigden van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP), de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) en LTO Nederland plaats nemen. Namens NAJK zal voorzitter Eric Pelleboer deelnemen in de werkgroep. Lees hier meer over de uitreiking van het zwartboek Meldpunt Valse Lesstof.
  • De afgevaardigden van de provinciale AJK’s hebben tijdens de algemene ledenvergadering Doeko van ’t Westeindeunaniem gekozen als nieuwe dagelijks bestuurder bij NAJK. Van ’t Westeinde zal binnen het bestuur zorg dragen voor de portefeuille akkerbouw. Deze portefeuille neemt hij over van NAJK-voorzitter Eric Pelleboer, die namens NAJK vanaf 2012 de belangen van jonge akkerbouwers in Nederland behartigde.
  • NAJK is een belangenorganisatie en vecht in Brussel en Den Haag om de positie van jonge boeren en tuinders te verbeteren. NAJK vraagt in de media en bij bijeenkomsten steeds aandacht voor de uitdagingen waar jullie voor staan. Afgelopen maand verschenen berichten van NAJK in onder andere Boerderij Vandaag, Nieuwe Oogst en PlattelandsPost.

Wat zal NAJK voor jou doen in januari?

Natuurlijk zal er in januari ook veel door NAJK worden georganiseerd. Lees het laatste nieuws via de NAJK-website, dus houd die goed in de gaten. Hierbij alvast een voorproefje:

  • Komende week is NAJK met de Nederlandse delegatie aanwezig op de Grüne Woche in Berlijn. De Grüne Woche is de grootste landbouwbeurs van Europa, waar jaarlijks zo’n 420.000 bezoekers op afkomen. De delegatie van staatssecretaris Dijksma bestaat uit leden van de Tweede Kamer, het ministerie van Economische Zaken, vertegenwoordigers van de Nederlandse agribusiness en belangenbehartigers.
  • De stellingen van het discussiestuk ‘arbeidsvulling en automatisering’ worden nu bij lokale en provinciale AJK’s bediscussieerd. Jonge boeren en tuinders, vertegenwoordigd in de 124 lokale en 10 provinciale afdelingen van NAJK, gaan tot en met eind januari de discussie aan met maatschappelijke organisaties en met elkaar over de ontwikkelingen in arbeid en automatisering. Jullie standpunten worden door NAJK uitgedragen. Jouw stem telt dus!