Korting voor NAJK-leden op debatreeks ‘It’s the food, my friend!’

Na vijf succesvolle series over de toekomst van landbouw en voedsel in de Rode Hoed gaat de nieuwe, zesdelige debatreeks ‘It’s the food, my friend!’ stappen zetten naar een toekomstvisie voor landbouw en voedsel in Nederland vanuit mondiaal perspectief. NAJK-leden krijgen € 5,- korting op een entreekaart van de debatreeks ‘It’s the food, my friend!’ Dat kan door hier een ticket te kopen onder de noemer ‘studenten’. 

Voedselzekerheid staat weer hoog op de agenda. Door geopolitieke onrust, de verder uitdijende wereldbevolking, klimaatverandering en verlies van bodemvruchtbaarheid komen de voedselzekerheid en de natuur in het gedrang. Mede hierdoor is behoefte ontstaan aan een brede, meerjarige visie op voedsel die bijdraagt aan een economisch, sociaal en ecologisch duurzame voedsel- en landbouwcultuur, zowel  hier als elders in de wereld.

Al ons voedsel is afhankelijk van ecologische kapitaal: vruchtbare bodem, schoon water, grondstoffen, energie en biodiversiteit. In het Internationale Jaar van de Bodem zetten we de schijnwerpers op de bodem en op water. De landbouw gebruikt wereldwijd 70% van het zoetwateraanbod. Er worden grenzen bereikt. Steden en landbouw concurreren in steeds meer gebieden om water. Ook tussen staten ontstaan spanningen. Hoe groot is de water footprint van Nederland? Wat zijn alternatieven? Hoe gaan multinationals als Unilever en FrieslandCampina om met water en ander ecologisch kapitaal? En wat kunnen we zelf doen? Via ons voedsel importeren we immers ook producten die veel water vragen maar in waterarme gebieden worden verbouwd. In sommige woestijngebieden lukt het om een vruchtbare bodem en groene omgeving te creëren met biodiversiteit en landbouw.

Aanstaande dinsdag 3 februari vindt de openingsavond van debatreeks ‘It’s the food, my friend!’ plaats in de Rode Hoed (Amsterdam). De openingsavond staat in het teken van ecologische bronnen van voedselproductie. Sprekers tijdens deze avond zijn Prof. Jan Willem Erisman, hoogleraar integrale stikstofstudies VU over bodemvruchtbaarheid, Prof. Arjen Hoekstra, Universiteit Twente, over de mondiale water footprint van de Nederlandse voedselproductie en –consumptie en Marc van Rijsselberghe, teler van zilte groenten op Texel over zoutwaterlandbouw. Koop jouw entreekaart met NAJK-leden-korting voor € 7,- onder de noemer ‘studenten’ via deze link.