Innovatiefonds voor Telers beloont vier vernieuwende ideeën

Het Innovatiefonds voor Telers heeft vier agrariërs beloond voor hun innovatie. De toegekende innovaties zijn zowel opbrengstverhogend als kostenbesparend en duurzaam. In toepassing lopen ze sterk uiteen. NAJK-lid Piet Jan Thibaudier ontving € 2.000,- voor zijn ‘Pasture Reader’. 

NAJK-lid en Friese melkveehouder Piet Jan Thibaudier uit Lemmer werkt aan kwaliteit. Hij maakt het drogestofgehalte per hectare inzichtelijk met de Pasture Reader. Deze meet met ultrasone geluidsgolven de hoogte en dichtheid van het gras en rekent dit om naar kilogram drogestof. Doordat de reader met GPS werkt kan de melkveehouder plaatsspecifiek graslandvernieuwing, aangepaste bemesting of ontwatering toepassen. Naast een optimale grasopbrengst ontving hij een toekenning van € 2.000,-.

Bloembollenkweker Cornel van Schagen uit Bergen ontving € 10.000,- voor een Eco-Combi Douche welke hij samen ontwikkelde met Agrin-Serv om bollen efficiënter en duurzamer te ontsmetten. Akkerbouwer Roelof Bloeming uit Odoornerveen ontving € 2.000,- voor zijn machine, gemaakt met machinebouwer Evers, die de grondbewerking en gewasbescherming in de cichorei niet meer volvelds toepast maar in stroken van 15 cm. Bloeming bespaart hiermee zo’n 70% gewasbeschermingsmiddelen. Een vierde en laatste toekenning ontving hardfruitteler Wim van Wijk uit het Utrechtse ’t Goy. Van Wijk gebruikt spuiwater met succes als onkruidbestrijder en bladverwijderaar. Van Wijk ontving  € 5.000,- voor zijn idee om afvalwater een duurzame toepassing te geven.

Maak ook kans op een geldbedrag!

De nieuwe ronde aanmeldingen voor het Innovatiefonds voor Telers sluit op 15 april a.s. Heb jij een innovatief idee op of rondom jouw bedrijf? Zorg dan dat deze voor 15 april is aangemeld op deze site.