Het bestuur van… AJK Zuid-Limburg

Guido Brouwers, de 30-jarige vicevoorzitter van AJK Zuid-Limburg, heeft in 2007 zijn diploma Tuin- en Landschapsmanagement gehaald aan de HAS Hogeschool in Den Bosch. Dit diploma is de basis geweest voor de kennis die nodig is op een fruitbedrijf. Het bedrijf van Brouwers teelt sinds 2007 kleinfruit in de Zuid-Limburgse plaats Schimmert. Vanwege zijn interesse in de agrarische wereld en ambitie om mensen te enthousiasmeren voor de sector zet Guido zich in voor AJK Zuid-Limburg.

Hoe ben je in het bestuur van AJK Zuid-Limburg terechtgekomen?

“Nadat ik enkele jaren lid was van AJK Zuid-Limburg, ben ik gevraagd om het bestuur te versterken. Na een periode meelopen met het bestuur leek me dit een leuke uitdaging.”

Wat vind je het leuke van bestuurswerk?

“Ik vind het leuk om leden enthousiast te maken voor de vereniging. Zorgen dat we als bestuur voldoende en leuke activiteiten kunnen aanbieden aan de leden. Tevens vind ik het uitbreiden van mijn netwerk en vaardigheden belangrijk, dit gebeurt veel tijdens het uitvoeren van bestuurswerk.”

Wat doet AJK Zuid-Limburg voor zijn leden?

“Wij organiseren leerzame bijeenkomsten waarbij de gezelligheid niet vergeten wordt. De activiteiten variëren van avondbijeenkomsten op locatie tot buitenlandse reizen van enkele dagen.”

Hoe betrekken jullie zoveel mogelijk jonge agrariërs bij AJK Zuid-Limburg?

“Via-via horen jongeren in hun netwerk dat onze AJK leuk en interessant is. Op deze manier komen er steeds meer geïnteresseerde niet-leden naar de activiteiten. Tevens houden wij ons met het bestuur actief bezig met het benaderen van jongeren afkomstig van een agrarisch bedrijf. Bekenden in de vereniging maken de drempel om een keer te komen een stuk kleiner.”

Wat hoop je te bereiken binnen het bestuur van AJK Zuid-Limburg?

“Ik hoop een bredere blik in de landbouw op te wekken bij de leden en zorgen dat zij dit ook uitdragen. Ik merk dat veel jongeren niet verder kijken dan de sector waarin ze zijn opgegroeid. Als je je collega’s kent en weet waar ze mee bezig zijn en hoe ze werken, dan kun je daar als ondernemer je voordeel mee doen.”

Wat was je persoonlijke hoogtepunt binnen het bestuur?

“We groeien met AJK Zuid-Limburg nog elk jaar qua ledenaantal. In een krimpende sector vind ik dit een mooie prestatie. Daarnaast hebben we met het bestuur verschillende reizen georganiseerd, met de leden op een educatieve en gezellige reis.”