NK Veebeoordelen op 19 september in Elsendorp

64 jonge koeienkenners keuren 15 koeien op nationaal kampioenschap

Op zaterdag 19 september is de open dag bij de familie Sommers in Elsendorp tevens het decor voor het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen 2015. De open dag is ter gelegenheid van de ingebruikname van de nieuwe melkveestal en biedt het NK Veebeoordelen een mooi podium. Het NK wordt georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Tijdens het NK zullen 64 deelnemers uit heel Nederland tien zwartbonte en vijf roodbonte koeien beoordelen op hun uiterlijke kenmerken, zoals frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Degene die dit volgens de jury het best kan, mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2015 noemen.

Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan en dit jaar is gekozen voor de provincie Brabant op het melkveebedrijf van de familie Sommers. In de maanden voorafgaand aan het NK plaatsen 64 koeienkenners zich via regionale en provinciale voorrondes. Al deze jonge veebeoordelaars komen zaterdag 19 september bijeen in Elsendorp.

Op het melkveebedrijf van de familie Sommers komen 15 koeien te staan. In de ochtendronde beoordelen de deelnemers twee groepen van ieder vijf koeien. In de middag is de mondelinge ronde bepalend. Vanaf 15.30 uur staat de prijsuitreiking gepland. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2014, Gerrit de Groot uit Herwijnen (namens Zuid Holland), zal dit jaar zijn titel verdedigen.