“Ik wil mijn passie voor de agrarische sector overdragen”

De 29-jarige Marianka van de Vaart kwam al vroeg in aanraking met de agrarische sector. De passie voor veehouderij sloeg over. Ze besloot in de agrarische sector te willen werken. De studierichting Veehouderij & kennismanagement binnen de opleiding Educatie & kennismanagement groene sector bij Stoas Vilentum Hogeschool in Wageningen heeft alles wat zij zoekt in een opleiding: vakkennis en docentschap.

Met haar mbo-diploma dierverzorging op zak besloot Marianka aan het werk te gaan als dierenartsassistent. Na enkele jaren begon ze toch te denken ´Wat wil ik nou eigenlijk?’. Marianka koos voor verbreding in de sector om in de toekomst meer mogelijkheden te hebben. Ook al is Marianka een echte werker, ze zag wel in dat een opleiding volgen het beste was voor haar toekomst.

Eigen weg uitstippelen

“In de opleiding Educatie & kennismanagement groene sector kan ik mijn eigen weg uitstippelen. Ik word opgeleid om tweedegraadsdocent te worden, maar met deze kennis en technieken kan ik ook het bedrijfsleven in”, vertelt Marianka. “50% van de opleiding bestaat uit docentschap en 50% uit vakkennis. Mijn passie ligt bij de veehouderij, dat heb ik bevestigd gekregen tijdens één van mijn eerste stages. De boer vertelde zo gepassioneerd over het werk en ik heb veel kunnen leren over de kringloopwijzer.”

Werkplekleren

“Vijf dagen in de week in de schoolbanken is niets voor mij.” Tijdens het eerste jaar van de opleiding liep Marianka twee dagen in de week stage. Vanaf het tweede semester in het tweede jaar zit je twee dagen in de schoolbanken en loop je drie dagen stage (werkplekleren). Het werkplekleren vindt Marianka een belangrijk element aan deze opleiding: “Ik ben praktijkgericht, voor mij is het belangrijk dat ik leer in een werkelijke omgeving. De doorlopende stageperiodes maken het voor mij mogelijk om de theorie te begrijpen.” Marianka heeft praktijk- en theorielessen mogen geven op vmbo- en mbo-scholen.

Kleinschalig en informeel

Stoas Vilentum Hogeschool is een kleinschalige school. Dat maakt het voor Marianka prettig om hier te studeren: “Tijdens mijn eerste bezoek aan de school merkte ik al dat ik hier geen nummer ben. Docenten zijn gemakkelijk te benaderen en hebben veel vakkennis. Ik ken veel medestudenten en docenten en voel mij daardoor bij Stoas ook echt thuis.”

Docent in spe

Inmiddels zit Marianka in het derde studiejaar van de opleiding Educatie & kennismanagement groene sector. “Ik hoop volgend jaar mijn minor en afstudeeropdracht in het buitenland te mogen doen. Het liefst in de richting fokkerij en voeding voor melkvee.” Het uiteindelijke doel van Marianka is om een combinatie te maken tussen het docentschap binnen het mbo en een baan in het bedrijfsleven: “Ik wil mijn leerlingen laten zien dat boeren streven naar diergezondheid en duurzaam produceren. Ze doen niet zomaar wat. En daarnaast blijf ik ook, door in het bedrijfsleven te staan, op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.”