Nieuw-Zeeland, hét land om te boeren

1500 hectare grond, duizenden koeien en vijf man personeel. De melkveehouderijen in Nieuw-Zeeland doen het nog steeds erg goed. Daarom besluiten steeds meer jonge boeren uit Nederland en België om voor één of twee jaar naar Nieuw-Zeeland te vertrekken met het programma New Zealand Dairy Careers. Wat houdt dit programma precies in? En wat zijn de bevindingen van kandidaat Corstiaan den Hollander (22) na zijn eerste jaar aan de andere kant van de wereld?

Corstiaan: “Boer worden is echt mijn droom. Maar het uitzicht op een eigen boerenbedrijf was in Nederland niet zo groot. Om die reden heb ik ervoor gekozen om naar Nieuw-Zeeland te gaan en me te oriënteren op de mogelijkheden om daar een eigen bedrijf te starten. In eerste instantie was mijn plan om er twee jaar te werken. Maar als ik zie hoe snel ik mijn carrière opbouw, twijfel ik of ik na twee jaar terug wil naar Nederland.”NZ Dairy Careers LOGO

Snel kapitaal opbouwen

“In Nieuw-Zeeland is bedrijfsovername veel commerciëler van aard. Een boer stopt met werken wanneer hij of zij genoeg geld heeft om met pensioen te gaan. Dit betekent dat er veel bedrijven in omloop zijn en ook ik een eigen bedrijf kan kopen. Het krijgen van eigendom binnen deze sector is hier veel makkelijker, mede door het ‘Share Milken’. Hierbij kun je jouw koeien op het bedrijf van een ander melken en deel je de melkopbrengst. Dit systeem zorgt ervoor dat je snel kapitaal op kunt bouwen.”

Ups en downs

“In het begin ben ik mezelf een paar keer tegengekomen. Ik maak lange dagen en daarnaast mis ik natuurlijk mijn familie en vrienden. Dat was in het begin lastig. Maar er staan zoveel hoogtepunten tegenover! De mensen die je ontmoet, de dingen die je leert en alles wat je meemaakt tijdens je werk. Wat ook helpt is, dat wanneer het nodig is,  je aan kan kloppen bij New Zealand Dairy Careers. Ik heb dus altijd iemand om op terug te vallen. Ik maak grote stappen in mijn carrière en ben benieuwd welke kansen er nog op mijn pad zullen komen. Op dit moment ben ik nog niet klaar om mijn droom op te geven.”

New Zealand Dairy Careers

New Zealand Dairy Careers biedt een praktisch, één of twee jaar durend melkveeprogramma. Met dit werk- en studieprogramma verdien je een goed salaris en leer je op een hele andere manier boeren. Bovendien leer je te leven in totaal andere cultuur. Alles wordt voor je geregeld: de reis, een fulltime baan, accommodatie, introductieprogramma, begeleiding en studieprogramma’s.

Het studieprogramma

In het studieprogramma krijg je les en studeer je zelf, waarbij je gebruik maakt van studiemateriaal en ondersteuning, aangeboden door een geaccrediteerde organisatie. Het studieprogramma is dusdanig opgezet om te komen tot niveau 4 of 5 volgens het ‘New Zealand Qualifications Authority Framework’.
De studie wordt zoveel mogelijk aangepast aan de kandidaat. Het is een vakgerichte training met door de industrie erkende en overzetbare studiepunten.

Werken met 500 tot 1.000 koeien

New Zealand Dairy Careers  heeft werkplekken op commerciële melkveebedrijven in de regio van Canterbury (Zuidereiland).  De boerderijen in Nieuw-Zeeland zijn grote bedrijven met gemiddeld 500 tot 1.000 koeien. Voor Corstiaan is het werken met de grote kuddes een van de mooiste ervaringen tijdens zijn verblijf: “Het is onbeschrijfelijk.” Over het vinden van een accommodatie in Nieuw-Zeeland hoeven kandidaten zich geen zorgen te maken: er zijn eigen of gedeelde woningen bij de boerderijen.

Corstiaan: “Ik ben ontzettend zelfstandig geworden. Ik heb hier een baan, een eigen huis en eigen auto. Je bent helemaal op jezelf aangewezen. Ik ben destijds in het diepe gesprongen, maar gelukkig blijven zwemmen. Daar krijg je zoveel levenservaring door! Een ervaring in het buitenland is echt onbetaalbaar.”

Meer informatie

Voor meer informatie over het New Zealand Dairy Careers programma kun je contact opnemen met het agentschap in Nederland via christine@nzdairycareers.nl. Telefonisch bereikbaar op 06-18061110.