5 x uniek

Uniek zijn, dat is één van de succesfactoren. Bied de wereld iets speciaals en word zichtbaar door je te onderscheiden van de rest. Een uniek product of verhaal maakt de consument nieuwsgierig. Vijf NAJK-leden vertellen over wat hun bedrijf of product uniek maakt.


 

Djûke van der MaatNaam: Djûke van der Maat
Leeftijd: 33 jaar
Woonplaats: Bunnik
Lid AJK: GAJK

Boeren in een modern jasje

De 33-jarige Djûke van der Maat is een jonge ondernemer met haar ogen en oren open voor de vraag in de markt. Niet voor niets werd ze in 2013 tweede tijdens de Beste boer van Nederland-verkiezing. Op boerderij Nieuw Slagmaat  in Bunnik zet Djûke met haar ouders heel wat bedrijvigheden op touw.

Nieuw Slagmaat is een gemengd bedrijf in een modern jasje. “Wij telen fruit volgens de principes van Milieukeur. In de boomgaarden worden milieuvriendelijke maatregelen getroffen door de inzet van natuurlijke vijanden”, vertelt Djûke. Hiermee onderscheiden zij zich en creëren biologisch evenwicht. Naast het telen van fruit heeft de familie Van der Maat blaarkopkoeien, een paardenpension, een maïsdoolhof, een sfeervolle landwinkel en zorgen ze voor boerderijeducatie.

Wanneer ben je succesvol? “Als je gelukkig wordt van wat je doet, de wereld iets kunt verbeteren en rond kunt komen, dan ben je succesvol”, aldus Djûke. Om uniek te blijven en te vernieuwen is Djûke bezig met nieuwe dingen zoals het telen van kiwi’s en onderzoek doen naar het verduurzamen van de teelt. Met  hartfruit.nl gaat ze de samenwerking met collega-boeren aan. Hartfruit.nl verkoopt duurzaam geteeld fruit. Djûke: “Ik heb veel ideeën opgedaan tijdens mijn Nuffield scholarship. Hiermee ben ik bij veel boeren in het buitenland geweest. Een echte aanrader!”
Kijk voor meer informatie op www.nieuwslagmaat.nl en www.hartfruit.nl.

 


 

Naam: Gerard MulGerard Mul
Leeftijd: 29 jaar
Woonplaats: Echten
Lid AJK: Middenveld-Zuid DAJK

Hoeve Sonneclaer: 100% boerderijbeleving

Op de biologische boerderij van familie Mul staat beleving voorop. Gerard Mul: “Wij willen meer toegevoegde waarde halen uit ons erf door de consument te laten beseffen hoe wij voedsel produceren en weer in contact brengen met de agrarische sector.” Hoeve Sonneclaer heeft verblijfs- en dagrecreatie, ook produceren ze producten met een sterke link naar de boerderij. Sonneclaer-ijs is het bekendste product. “We maken ons ijs klantgericht. Afnemers kunnen bij ons bestaande recepten naar smaak aanpassen maar ook nieuwe smaakcreaties aandragen die wij dan verder ontwikkelen. Ook telers kunnen hun eigen producten in ons ijs laten verwerken, daarmee hebben ze een uniek product.” Wat Hoeve Sonneclaer verder uniek maakt is dat bij de camping en dagrecreatie iedereen betrokken wordt bij de boerderij. “Er is geen speeltuin op het boerenerf maar het boerenerf is de speeltuin.”

Vanuit het kleine pachtbedrijf met 35 melkkoeien was er geen uitbreidmogelijkheid. Door verder te kijken naar de mogelijkheden van het bedrijf ontdekte Gerard wat hij graag naast het verzorgen van dieren wilde: een product maken en vertellen over de agrarische sector. “Met de recreatie op het bedrijf kunnen we vertellen over de sector en met het ijs halen we meer waarde uit onze eigen melk. Daarnaast kunnen we met dit product een verhaal vertellen.” Met nieuwe dingen en smaken probeert Gerard in te spelen op de markt, trends analyseren en te luisteren naar zijn klanten. “Ook haal ik veel inspiratie uit mijn reizen en ontmoetingen met professionals. Enkele jaren geleden heb ik de Youth Food Movement Academie gedaan. Ik vind het echt een aanrader om in contact te komen met andere lagen van de voedselketen.”

Voor Gerard is succesvol zijn: als je iets met plezier doet,  financieel volhoudt en andere mensen hiermee inspireert. “Ons product Sonnelaer-ijs durf ik wel succesvol te noemen. We groeien elk jaar gestaag doordat de afnemers tevreden zijn en dit doorvertellen. Het  concept van ons bedrijf is ook succesvol. Ook hiermee zien we groei en tevreden klanten.” Natuurlijk zijn er altijd verbeterpunten: “Organisatorisch gezien moeten wij het beter in de vingers krijgen. Om niet ten onder te gaan aan het ‘succes’ moeten we dit in goede banen leiden. Want soms liggen succes en mislukking heel dicht bij elkaar.”


 

Naam: Anko van StrienAnko van Strien
Leeftijd: 25 jaar
Woonplaats: Nieuwe Tonge
Lid AJK: AJK Goeree – Overflakkee

Minishovel voor reiniging ondergrondse ventilatiekanalen

De 25-jarige Anko van Strien heeft als klein kind vaak genoeg onder de roosters van bewaarruimten gezeten. Op zijn knieën schepte hij de ventilatiekanalen schoon. Dat viel niet altijd mee: “Ik vond het echt een rotklus”, vertelt Anko. Zo is het idee ontstaan om een machine te bouwen die dit werk gemakkelijker maakt. “Ik heb een paar jaar gefilosofeerd over hoe deze machine eruit moest zien. Op de middelbare technische school leerde ik tekenen en rekenen. De eerste 3D-tekeningen heb ik toen gemaakt.”

Er kampen meer akkerbouwers met deze vervelende klus. Het leek Anko daarom slim om zijn ideeën uit te werken en zich te gaan verhuren met zijn kanaalreiniger. “Er zijn wel machines op de markt die soortgelijke werkzaamheden kunnen. Deze schuiven de puinhoop naar de opening of zuigen het op. Mijn kanaalreiniger moest een echte krachtpatser zijn die zelfs modder uit de ruimte kan scheppen. De machine heeft een krachtige motor, rijdt op rupsen en is gemaakt van platen van 2 cm staal, met een gewicht van één ton kan het heel wat weerstaan.”

Na een jaar zelf met de kanaalreiniger te werken heeft Anko zijn machine verkocht. Deze wordt nu zelfs over de Nederlandse grens ingezet. “Ik ben begonnen met het bouwen van een nieuwe verbeterde kanaalreiniger. Met een nieuw frame, zwaardere motor, andere afstandsbediening en camera, hoop ik nog iets sneller en arbeidstechnisch beter te zijn.” Eind dit jaar wil Anko zijn klanten weer bedienen. “Met deze machine ben ik toch sneller en goedkoper dan wanneer je mensen inhuurt om de ondergrondse ventilatiekanalen leeg te scheppen. Er hoeven vaak maar twee roosters uit en arbeidstechnisch is het beter verantwoord. De boeren waar ik kom zijn allemaal tevreden, ze kruipen liever niet zelf onder de roosters.”


 

Naam: Arjan SandPaardenmelkerij 2
Leeftijd: 34 jaar
Woonplaats: Harbrinkhoek
Lid AJK: OAJK

Paardenmelk, een keer wat anders

De ouders van Arjan Sand kunnen zeggen dat zij een bijzonder bedrijf hebben. Met veertig melkmerries, twee goedgekeurde dekhengsten en ongeveer 30 paarden in de opfok hebben zij de handen vol aan hun paardenmelkerij. De vader van Arjan zag 34 jaar geleden voor het eerst een paardenmelkerij in Oost-Duitsland. Hij zag de kans om een eigen melkerij in Nederland op te zetten.

“Het unieke van paardenmelk is dat het voor meer dan 85% overeenkomt met humane moedermelk. Dit maakt dat paardenmelk veel kan herstellen en verbeteren in het menselijk lichaam, van ernstige huidproblemen tot problemen met de stofwisseling”, vertelt Arjan. Van de paardenmelk maakt de familie Sand poeder, capsules en een deel wordt gebruikt voor cosmetica.

“Succesvol zijn betekent bij ons wanneer je een positieve reactie via mond-tot-mondreclame weet te creëren.” In deze branche wordt dat niet makkelijk gemaakt. “Omdat het niet medisch bewezen is dat paardenmelk goed is voor het lichaam, mogen we deze claim niet gebruiken. We moeten alles verkopen via de particuliere markt, waardoor het lastig is om je doelgroep te bereiken”, vertelt Arjan.


Naam: Jacquelien LenferinkJacquelien Lenferink maïsdoolhof
Leeftijd: 21 jaar
Woonplaats: Fleringen
Lid AJK: AJK Tubbergen

Het Groot Twentsch Maïsdoolhof

Jacquelien Lenferink (21) is een echte ondernemer en zit vol ideeën. Samen met haar zus en twee broers regelde ze op jonge leeftijd voor het eerst een maïsdoolhof op het bedrijf van hun ouders in Fleringen. Nu, tien jaar later, ligt de organisatie grotendeels in haar handen. Het eerste jaar dat het maïsdoolhof werd georganiseerd, werden de kopjes, tafels, stoelen en een tuinhuisje nog geleend, niet wetende of het idee zou slagen. Het werd een groot succes, wat investeren in het volgende jaar mogelijk maakte. Afgelopen tien jaar heeft er ieder jaar groei plaatsgevonden. Dat is volgens Jacquelien de juiste instelling: “We bedenken nieuwe ideeën die we met het verdiende geld mogelijk het volgende jaar uitvoeren.”

Jacquelien geeft aan het knap te vinden hoe sommige ondernemers door weer en wind geld kunnen halen uit verschillende takken van het bedrijf en altijd positief weten te zijn. “Ik heb het niet zo op geklaag: wees creatief! Je bent extra succesvol als je je eigen plan trekt en een gewaagde stap durft te zetten. Het klinkt misschien cliché, maar er zijn nog veel agrarische ondernemers die hun bedrijfsvoering laten leiden door de meningen van anderen.”

Naast ‘Het Groot Twentsch Maïsdoolhof’ heeft de familie Lenferink ‘De Twentsche Bloemenpluktuin’, een uitnodigend terras en een speelweide. Met het maïsdoolhof een perfecte combinatie om te genieten van rust, plezier en het prachtige Twentse landschap.