Jan Wouter van Noord wint NK Veebeoordelen 2016

Op zaterdag 17 september vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats. Dit jaar langs de IJssel, in het centrum van Kampen. Op het Van Heutszplein kwamen 60 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte en roodbonte koeien te keuren op exterieur: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Jan Wouter van Noord, die deelnam namens Drenthe werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2016, gevolgd door Rienk Jonkers. De winnaar van 2015, Rob Scholten, sluit de top drie af. De beste nieuwkomer is dit jaar Jan Geert Hoekstra.

Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan, dit jaar ging de eer naar provincie Overijssel. In de maanden voorafgaand aan het NK hebben de 60 deelnemers zich weten te plaatsen via regionale en provinciale voorrondes.

Zwart- en roodbonte koeien

Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, en burgemeester van de gemeente Kampen, Bort Koelewijn, opende de dag met bemoedigende woorden voor de deelnemers. De ochtendronde werd aan zowel de zwart- als roodbontkoeien besteed. De jonge koeienkenners kregen in de eerste ronde 25 minuten om vijf roodbonte koeien te keuren en vervolgens 25 minuten om het keurdersoog over vijf zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 17 deelnemers zich voor de finaleronde.

Winnaar: Jan Wouter van Noord

De finaleronde bestond uit een keuring van vijf zwartbond koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. De jury werd vertegenwoordigd door Erik Nijenhuis en Arjan van Erp. Met 46 punten voor de plaatsing en een 8,5 voor zijn mondelinge toelichting won Jan Wouter van Noord het Nationaal Kampioenschap. Op drie punten na verdiende Rienk Jonkers een tweede plek, op de voet gevolgd door titelverdediger Rob Scholten. De beste nieuwkomer, Jan Geert Hoekstra, verdiende de aanmoedigingsprijs. Hij eindigde op de negende plek.

Het NK Veebeoordelen zorgde voor veel bekijks op het Van Heutszplein in Kampen. Jong en oud genoten van de zwart- en roodbontkoeien. Dierenarts Geraldine Haverkamp liet kinderen naar het hart en de maag van een koe luisteren en gaf voorlichting. NAJK kijkt samen met de organisatie en sponsoren terug op een geslaagd kampioenschap.

 

Uitslag

1e: Jan Wouter van Noord (Wijster, namens Drenthe)

2e: Rienk Jonkers (Dwingelo, Drenthe)

3e: Rob Scholten (Geesteren, Overijssel)

Beste nieuwkomer/aanmoedigingsprijs: Jan Geert Hoekstra (Oenkerk, Friesland)

Bekijk hier de volledige uitslagenlijst.

 

Foto (gemaakt door Lisette in ’t Hout – NAJK) – vlnr: Jan Geert Hoekstra, Rob Scholten, Jan Wouter van Noord en Rienk Jonkers