Jeepsafari tussen de koeien

Argentinië dag 5 – 16 december 2016

Vandaag begon de dag Rosario. Vanuit Rosario zijn we een rivierdelta overgestoken. De dijk en de bruggen die ons door deze delta leiden, zijn aangelegd met inzet van Nederlandse kennis. Daarna volgden nog stoffige zandpaden en kwamen we uiteindelijk met een vieze bus aan bij Las Colas. Dit bedrijf is voornamelijk gericht op de vleesproductie en is onderdeel van het bedrijf Salentein. Het totale bedrijf heeft 22.000 hectare in eigendom en huurt er nog 20.000 bij, verspreid over 11 bedrijven.

Vandaag hebben we het bedrijf bezocht waar de koeien de laatste 90 dagen klaargemaakt worden voor de slacht. Op deze vestiging lopen er gemidddeld 3000-3500 koeien rond. Rond deze vestiging lag er 2400 hectare en was goed voor 70% van de voerproductie van de koeien. Het overige voer werd aangekocht. De koeien komen hier binnen op een leeftijd van 2 jaar en zijn dan ongeveer 300 kg zwaar. In de laatste negentig dagen groeien de koeien door tot 400 kg. De koeien krijgen een mix gevoerd van 20% snijmais, 35% maiskorrels,35% sojahullen, 9% zonnebloempitschroot en 1% premix.

Op deze locatie werken 12 mensen. Het is voor deze bedrijven lastig om goed personeel te vinden. Het personeel woont op het erf van de boerderij, maar veel jongeren verkiezen de stad boven het platteland. Om het personeel aan het bedrijf te binden wordt er naast de huisvesting ook het vervoer van de kinderen naar de school geregeld.  Op andere locaties wordt zelfs op de boerderij onderwijs gegeven. Ook het personeel krijgt een interne opleiding en cursussen aangeboden.

Op dit moment waren ze een betonnen Feedlot aan het bouwen om de benutting van het voer  mineralenefficiëntie te verbeteren. De mest kan in de nieuwe situatie beter opgevangen worden, zodat dit weer gebruikt kan worden als bemesting. Daarnaast liggen er plannen om een biogasinstallatie te bouwen. De mogelijkheid om stroom te leveren aan het electriciteitsnet is er echter nog niet in Argentinie.

Na het bedrijfsbezoek werd ook ditmaal de innerlijke mens niet vergeten. Een overheerlijke barbecue werd onze lunch. Deze vleesgerechten, broodjes en fruit met ijs konden we opeten in de schaduw van de bomen in de tuin van het bedrijf. Het is dus prima vertoeven in Argentinië.

Na het eten zijn we doorgereden naar Estancia Nueva. Op dit bedrijf verbleven de kalveren tussen de 200 en 300 kg. Van hieruit gaan ze naar het Feedlot, die we ’s ochtens bezocht hadden. Op Estancia Nueva liepen 10.000 koeien op 12.000 hectare. De bus was niet geschikt om de weide in te gaan. In de pickup cruisden we door de praïrie. En 12000 hectare is groot! De koeien graasden tussen de struisvogels, papegaaien, paarden, ooievaars en Argentijnse havik.

Sjoerd Reitsma, Sander Habing en John de Bruijckere