Niet kiezen is verliezen

In maart gaan belangrijke dingen gebeuren. Zoals jullie waarschijnlijk allemaal weten zijn op 15 maart de Tweede Kamerverkiezingen 2017. Op dit moment worden op allerlei plekken in het land debatten georganiseerd en worden diverse campagneacties uitgevoerd. Ook NAJK is een actie gestart rondom de verkiezingen. NAJK heeft filmpjes verspreid waarin verschillende partijen vertellen wat zij voor de jonge boeren en tuinders gaan doen. De afgelopen periode heb ik gemerkt dat steeds meer intensieve jonge boeren het vertrouwen in de politiek verliezen. Zaken als de afschaffing van de POR-regeling heeft aan dit gevoel flink bijgedragen. Laat dit alsjeblieft een reden zijn om 15 maart juist wel naar de stembus te gaan. Den Haag lijkt soms ver weg en onbeïnvloedbaar. Dit is de kans om te zorgen dat er een volgend kabinet komt die oog heeft voor jouw belangen. Niet kiezen is verliezen.

Ook voor mij persoonlijk staan er belangrijke veranderingen op de planning. Ik treed in maart namelijk af als portefeuillehouder intensief bij NAJK. De bedrijfsovername staat voor de deur en m’n ouders hebben een stapje terug gedaan in het bedrijf. Hierdoor heb ik moeten besluiten om, als bestuurder, afscheid te nemen van NAJK. Bijna twee jaar lang heb ik mij mogen inzetten voor de belangen van de jonge intensieve boeren. Belangenbehartiging is erg belangrijk. Hierdoor kunnen we, ook tussen de verkiezingen door, blijven sturen in Den Haag. De afgelopen twee jaar heb ik veel geleerd. Ik ben op plekken geweest waar ik normaal niet snel zou komen. Door mijn functie bij NAJK ben ik dingen anders gaan zien, niet alleen de kaders van ons eigen bedrijf. Je horizon verbreedt, het versterkt de sector, je bedrijf en jezelf. Daarom wil ik ook iedereen aansporen om breder te kijken.

Woorden als focus, plannen en samenwerken zijn de dingen die mij altijd bij zullen blijven. Het zijn ook woorden die bij de gebeurtenissen in maart centraal staan. Boeren, politiek, maatschappelijke organisaties en de samenleving we hebben elkaar nodig en we moeten het samen gaan maken. Ieder heeft een eigen manier hoe hij of zij van betekenis kan zijn. Neem je verantwoordelijkheid en doe wat je doet goed. Ga er volledig voor. Ook hierbij geldt niet kiezen is verliezen. Succes bij de keuze voor de Tweede Kamerverkiezingen en de weg die jij gaat.