NK Veebeoordelen op 16 september in Gouda

64 jonge koeienkenners keuren 15 koeien op de Markt in Gouda

Op zaterdag 16 september is de Markt in Gouda het decor voor het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen 2017. Het NK Veebeoordelen wordt georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Tijdens het NK Veebeoordelen beoordelen 64 deelnemers uit heel Nederland roodbonte en zwartbonte koeien op hun uiterlijke kenmerken: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Degene die dit volgens de jury het best kan, mag zich Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017 noemen.

Het NK Veebeoordelen doet elk jaar een andere provincie aan. Dit jaar is gekozen voor de provincie Zuid-Holland. Eeuwenlang komen de boeren uit de omliggende omgeving samen om op het marktplein in Gouda hun kaas te verkopen. Op 16 september 2017 komen jonge boeren op de Markt bijeen om deel te nemen aan het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen.

15 koeien bij het Oude Stadhuys

In de maanden voorafgaand aan het NK Veebeoordelen plaatsen 64 koeienkenners zich via regionale en provinciale voorrondes. Al deze jonge veebeoordelaars komen zaterdag 16 september bijeen in het historische hart van het Groene Hart, Gouda, om hun kennis over te brengen en hun kwaliteiten te laten zien. Op de Markt bij het Oude Stadhuys komen 15 koeien te staan. De wedstrijd zal plaatsvinden in de wedstrijdringen tussen het Oude Stadhuys en bij de Goudse Waag. Het NK Veebeoordelen biedt vertier voor jong en oud.

Strijdt om de titel: Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2017

De officiële opening zal om 10:15 uur gedaan worden door onder andere Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille melkveehouderij. In de ochtendronde beoordelen de deelnemers twee groepen van ieder vijf koeien. Uiteindelijk plaatsen maximaal 18 deelnemers zich voor de bepalende mondelinge ronde in de middag. Vanaf 15.30 uur staat de prijsuitreiking gepland. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2016, Jan Wouter van Noord, zal dit jaar zijn titel verdedigen.