NAJK wint EU-prijs met Boer zoekt Boer

 

Het project Boer zoekt Boer van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) is vandaag gekozen tot best Europese jonge boeren project. Dit gebeurde tijdens de het vierde EPP European Congres of Young farmers in Brussel. Het project, dat door CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik is voorgedragen, werd in het Europees Parlement uit 11  inzendingen als beste gekozen.

Boer zoekt Boer is een online platform. Het brengt potentiële nieuwe boeren en boeren zonder opvolger met elkaar in contact. In samenwerking met Rabobank, Flynth, Countus en Lianne Veenstra initieert NAJK buitenfamiliaire bedrijfsovername.

Ambassadeur

Europarlementariër Schreijer-Pierik vervulde tijdens het congres een ambassadeursfunctie. “Het bieden van een platform waar boeren en mogelijke opvolgers elkaar kunnen vinden, is een belangrijke taak. Eén van de grootste uitdagingen voor de toekomst van de landbouw is om ervoor te zorgen dat er voldoende bedrijfsopvolgers zullen zijn“, aldus Schreijer-Pierik.

Boer zoekt Boer

Slechts 40% van de agrarische bedrijven met een bedrijfshoofd ouder dan 55 jaar heeft een bedrijfsopvolger. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren die graag boer willen worden, maar geen bedrijf hebben. Om deze bedrijfsopvolgers en stoppers met elkaar in contact te brengen is NAJK samen met partners het initiatief Boer zoekt Boer gestart. Op het online platform Boer zoekt Boer kunnen kandidaten zich registreren.

NAJK vereerd met deze prijs

Sander Thus, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, en Iris Bouwers, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille  internationaal, presenteerden het project tijdens het congres. “Bedrijfsovername is een hot item bij jonge boeren. Met Boer zoekt Boer krijgen meer jongeren de kans een bedrijf over te nemen. Daarnaast stimuleert NAJK met dit project de continuïteit van de sector,” aldus Sander Thus. “We zijn trots dat we deze prijs in ontvangst mogen nemen. Het geeft een belangrijk signaal af dat ook in andere Europese lidstaten de problematiek rondom bedrijfsovername een stem krijgt.”