NAJK verwelkomt en neemt afscheid van bestuurders

Tijdens de algemene ledenvergadering op donderdag 28 juni 2018 heeft het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) afscheid genomen van bestuurders Sander Thus en Bart van der Hoog en een nieuw bestuurslid, Marije Klever (foto), welkom geheten. Marije Klever volgt Bart van der Hoog op als dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK. NAJK zoekt opvolging voor Sander Thus met de portefeuille bedrijfsovername. De alv is bijgewoond door de afgevaardigden van de provinciale AJK’s en het dagelijks bestuur van NAJK.

Tijdens de alv stelde Marije Klever zich voor en namen Bart van der Hoog en Sander Thus afscheid van het dagelijks bestuur van NAJK. Namens het dagelijks bestuur en alle provinciale afgevaardigden bedankte NAJK-voorzitter Andre Arfman de bestuurders voor hun inzet in de afgelopen jaren. Arfman: “In de afgelopen periode zijn belangrijke stappen gezet voor jonge agrarische ondernemers. Dankzij de inzet van Sander Thus en Bart van der Hoog heeft NAJK namens de Nederlandse jonge boeren en tuinders een prominente rol kunnen spelen in belangrijke discussies.”

Afscheid Sander Thus

Sander Thus, dagelijks bestuurder bedrijfsovername en vicevoorzitter van NAJK, heeft na een bestuursperiode van vier jaar afscheid genomen. “Sander Thus heeft bij NAJK de behoefte van jonge boeren en tuinders centraal gesteld. Hij heeft agrarische bedrijfsovername hoog op de agenda gezet bij het ministerie. Hij is actief betrokken geweest bij de Jonge Landbouwersregeling, bedrijfsovernamebegeleiding, Boer zoekt Boer, pacht en het bedrijfsovernamefonds”, aldus Andre Arfman. Het bedrijfsovernamefonds is de kers op de taart van zijn bestuursperiode. Hij blijft hiervoor aanspreekpunt tot zijn opvolger bekend is.

Afscheid Bart van der Hoog

Bart van der Hoog, dagelijks bestuurder melkveehouderij van NAJK, heeft na een bestuursperiode van twee jaar afscheid genomen. “Bart van der Hoog heeft een belangrijke bijdrage en adviserende rol gehad binnen het fosfaatdossier. Hierin heeft hij de belangen van jonge melkveehouders goed in beeld gebracht. Ook heeft hij bijgedragen aan het kennisniveau van de jonge melkveehouders. Zo is hij actief betrokken geweest bij het kennisproject Wei & Maatschappij.”

Marije Klever nieuwe portefeuillehouder melkveehouderij

Melkveehoudster Marije Klever is unaniem verkozen als nieuwe dagelijks bestuurder van NAJK. Marije Klever is opgegroeid op een melkveehouderij in de Meern, onder de rook van Utrecht. Ze volgde de opleiding Dier- en veehouderij aan de voormalige CAH in Dronten en deed een master Innovation and Rural Development in Wageningen. In 2017 heeft Marije Klever het familiebedrijf met 100 melkkoeien overgenomen. Klever: “Als jonge boerin zie ik veel ontwikkelingen in de melkveehouderij. Ontwikkelingen die juist de jongere melkveehouders aangaan. Onze generatie kijkt over een langere periode dan de oudere generatie melkveehouders. Ik vind het daarom belangrijk dat jonge melkveehouders ook een stem hebben. We zetten allemaal stappen richting een bestendige toekomst, daar wil ik mij graag actief voor inzetten.” Marije Klever wil met en voor de melkveehouderijleden van NAJK op zoek gaan naar specifieke kansen voor de sector en het sluiten van de kringloop verder versterken. Verder verwacht ze in de lobby actief in te zetten op het energiedossier. Ook neemt Marije Klever het pachtdossier over van Sander Thus.