Jonge boeren met Europese interesse gezocht!

NAJK is voor Europese parapluorganisatie CEJA op zoek jonge boeren die geïnteresseerd zijn een zetel in te nemen in een adviescommissie van de Europese Commissie. Zo hebben jonge boeren, naast andere stakeholders een stem in het maken van (nieuw) beleid voor de agrarische sector. Er zijn zetels beschikbaar in verschillende sectoren!

Via NAJK bestaat de mogelijkheid om deel te nemen aan deze zogenoemde ‘Civil Dialogue Groups’. Deze groepen, die bestaan uit verschillende stakeholders in en rond de agrarische sector, komen twee keer per jaar bij elkaar. De vergaderingen vinden plaats in Brussel. Er is een vergoeding beschikbaar en ook je reis- en verblijfskosten zijn gedekt. De deelnemers komen uit heel Europa en er is vertaling beschikbaar, ook van en naar Nederlands. Om buiten de vergadering te netwerken is enige kennis van de Engelse taal nuttig. Ook bijvoorbeeld de agenda wordt in het Engels verstrekt. Je hoeft geen ervaring in het Europese speelveld te hebben, aantoonbare ervaring met de boerenpraktijk (agrarische opleiding of werkervaring op de boerderij) is wel een must!

 

Commissies waar momenteel ruimte is voor een jonge boer:

 • Plattelandsontwikkeling
 • Milieu en klimaatverandering
 • Gemeenschappelijk Landbouwbeleid
 • Internationale aspecten van de landbouw
 • Directe betalingen en vergroening
 • Kwaliteit en promotie
 • Biologische Landbouw
 • Melk
 • Granen
 • Suiker
 • Energie en non-food gewassen
 • Pluimvee en eieren
 • Varkensvlees
 • Rundvlees
 • Schapen en geiten
 • Groente en fruit
 • Bloemen

 

Daarnaast zijn er groepen waar specifiek marktontwikkelingen worden besproken. Dit gaat om de volgende thema’s:

 • Melk
 • Vlees
 • Akkerbouwgewassen
 • Suiker

In de praktijk betekent deelname aan een commissie 2 keer per jaar een dag (en als je wilt een nacht) in het hart van de Europese Unie, waarbij je geïnformeerd wordt over nieuwe beleidsontwikkelingen en de kans hebt de stem van de jonge boeren te laten horen.

Wil je meer weten over de adviescommissies of wil je solliciteren? Neem dan contact op met Iris Bouwers, dagelijks bestuurder bij NAJK met de portefeuille internationaal. Dit kan via ibouwers@najk.nl of 0652407935. Dit kan tot uiterlijk 19 juli 2018.