Herre Kuiper wint NK Veebeoordelen 2018

Op zaterdag 15 september vond het jaarlijkse NK Veebeoordelen plaats. Dit jaar in Edam. Op het zonnige Jan Nieuwenhuizenplein bij de Kaaswaag kwamen 64 afgevaardigde jonge koeienkenners uit alle provincies van Nederland bij elkaar om zwartbonte koeien te keuren op exterieur: frame, type, uier, beenwerk en het algemeen voorkomen. Herre Kuiper werd bekroond tot Nationaal Kampioen Veebeoordelen 2018, gevolgd door Rienk Jonkers. Arno Helder sluit de top 3 af. De beste nieuwkomer dit jaar is Simon de Boer.

 Het NK Veebeoordelen wordt jaarlijks georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) in samenwerking met CRV Holding BV. Het NK Veebeoordelen is elk jaar in een andere provincie. Dit jaar is gekozen voor de provincie Noord-Holland. De deelnemers hebben zich via provinciale voorrondes geplaatst voor de landelijke finale. Door deel te nemen aan deze wedstrijden leren de deelnemers een goede koe te herkennen en beschrijven. Vaak zie je voorgaande winnaars van het NK Veebeoordelen dan ook terug als juryleden bij fokwedstrijden.

Zwartbonte koeien

Marije Klever, dagelijks bestuurder en portefeuillehouder melkveehouderij bij NAJK, en burgemeester van de gemeente Edam-Volendam, Lieke Sievers, openden de dag met bemoedigende woorden voor de deelnemers. In de ochtendronde kregen de jonge koeienkenners 25 minuten de tijd het keurdersoog over tien zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsten 15 deelnemers zich voor de finaleronde.

Winnaar: Herre Kuiper

De finaleronde bestond uit een keuring van vijf koeien en een mondelinge toelichting aan de jury, die werd vertegenwoordigd door Ard Gunnink en Gerbrand van Burgsteden. Met een 10 voor zijn mondelinge toelichting won Herre Kuiper het Nationaal Kampioenschap. Met kop en schouders stak Herre Kuiper boven de rest uit. Rienk Jonkers had voor de derde keer om rij de tweede plek. Hij werd op de voet gevolgd door Arno Helder. De beste nieuwkomer, Simon de Boer, verdiende de aanmoedigingsprijs. Hij eindigde op de zesde plek.

Het NK Veebeoordelen zorgde voor veel bekijks op de Jan Nieuwenhuizenplein  in Edam. Na jaren waren er weer koeien voor een koeienkeuring in Edam, wat door de inwoners van Edam gewaardeerd werd. Jong en oud genoten van de koeien. NAJK kijkt samen met de organisatie, sponsoren en vele vrijwilligers terug op een geslaagd kampioenschap.

Uitslag:

1e: Herre Kuiper(Friesland)

2e: Rienk Jonkers (Drenthe)

3e: Arno Helder (Noord-Holland)

Beste nieuwkomer/aanmoedigingsprijs: Simon de Boer(Noord-Holland)

 

Op foto v.l.n.r.: Arno Helder, Herre Kuiper, Rienk Jonkers, Simon de Boer

Foto: Lisette in ’t Hout – NAJK