Tim Ubbels wint MaïsChallenge 2020!

Het was een ware nek-aan-nekrace dit jaar. Op vrijdagochtend 12 maart kwam de MaïsChallenge tot ontknoping in een spannende live-uitzending op het internet. Het was Tim Ubbels uit Jelsum die zijn maïsteelt het afgelopen jaar volgens de jury het meest voortvarend heeft opgepakt. Met maar liefst één punt verschil ging de Friese melkveehouder er met de hoofdprijs vandoor: een volledig verzorgde studiereis naar de maïszaadproductievelden in de Franse Limagne. Tijdens de vijfde editie van de MaïsChallenge, georganiseerd door het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) en Limagrain, sloot ForFarmers dit jaar aan als partner.

Voor veehouders is het zelf telen van ruwvoer een belangrijke factor voor een succesvol bedrijf. Met extra aandacht voor de teelt, het uitwisselen van ervaringen met collega’s en praktische kennis van een toonaangevend maïsveredelaar zijn de deelnemers echte maïsspecialisten geworden.

Recordaantal berichten
Juist het delen van elkaars ervaringen is volgens de organisatoren zo belangrijk. Het waren dan ook niet alleen de vakmatige aspecten die de doorslag gaven bij de einduitslag. Ook de inzet, motivatie en sociale interactie speelden een belangrijke rol. In deze vijfde editie zagen organisatoren Limagrain en NAJK het recordaantal van 3.500 berichten voorbijkomen in de verschillende WhatsApp-groepen, vergezeld van de nodige foto’s en filmpjes. Dit enthousiasme heeft bijgedragen aan extra focus en aandacht, waardoor menigeen zijn of haar teelt naar een hoger niveau wist te tillen.

Wispelturig groeiseizoen
Het hoger liggende doel van deze MaïsChallenge was het verkleinen van de Yield Gap maïs, het verschil tussen de gemiddelde praktijk- en potentieel haalbare opbrengst. 46 jonge boeren en 10 scholenteams gingen dit jaar de strijd met elkaar aan. Met het wispelturige groeiseizoen van 2020 was dit nog een hele uitdaging. Het werd de deelnemers niet makkelijk gemaakt, maar de meesten wisten een mooi resultaat te behalen.

Einduitslag
Hoewel we de deelnemers van het afgelopen jaar eigenlijk allemaal als winnaars kunnen beschouwen, vielen de volgende jonge ondernemers en school ook echt in de prijzen:

  • 1e plaats – Tim Ubbels uit Jelsum (FR) met 95 punten
  • 2e plaats – Niels van de Wouw uit Biervliet (ZL) met 94 punten
  • 3e plaats – Casper van Oostrum uit Scheemda (GR) met 93 punten
  • Winnaar Scholencompetitie: Het Zone.college uit Almelo met 93 punten