Wat deed NAJK voor jou in februari?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in februari? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • We begonnen de maand februari goed met het leukste online Bodem Event voor jongeren. Portefeuillehouder akkerbouw, Leendert Jan Onnes, praatte dit event samen met GAJK-bestuurder Bob Keurentjes aan elkaar. Heb je het Event helaas moeten missen? Je kijkt het hier terug!
 • NAJK wil door met de stikstofwet, maar dan moet er wel iets veranderen! De doelstelling om in 2035 de stikstofreductie te halveren moet volgens NAJK eerst van tafel. Deze past niet bij de huidige uitdagingen waar de agrarische sector mee moet dealen en is daarnaast simpelweg onhaalbaar. Na bijna twee jaar onderhandelen wordt het tijd om de spreekwoordelijke handen ineen te slaan. Voorzitter Roy Meijer legt uit waarom.
 • Samen met onze partners Flynth en Rabobank organiseren wij een drieluik aan webinars over het, o zo belangrijke, onderwerp bedrijfsovername. Ondertussen zijn er al twee webinars geweest: De zachte kan van bedrijfsovername en de financiële en juridisch/fiscale kant van bedrijfsovername. Beide webinars zijn terug te kijken op ons YouTube-kanaal. Dagelijks bestuurder Eke Folkerts praatte deze webinars aan elkaar. Op 24 maart volgt het laatste webinar, dus ‘save the date’!
 • Dagelijks bestuurder Leendert Jan Onnes ging in gesprek met Limagrain over een mogelijke Challenge waarbij ook de akkerbouwers in onze achterban aan kunnen haken. Wordt vervolgd!
 • Portefeuillehouder melkveehouderij ging ook in gesprek met Limagrain, maar dit keer over een heel andere challenge: de MaisChallenge 2020. De resultaten zijn bekend en op 11 maart zal de ontknoping plaatsvinden. Wie gaat er met de hoofdprijs vandoor?
 • Dit jaar geen Maïsdoolhof, maar een regeldoolhof! NAJK riep het ministerie van LNV op om met praktische oplossingen te komen met betrekking tot het doorgeven van maïspercelen op zand- en lössgronden. Lees hier het bericht.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille intensief, Tim van der Mark, is achter de schermen druk bezig om het vernieuwde ledensysteem van NAJK in goede banen te leiden.
 • Dagelijks bestuurders Leendert Jan Onnes (akkerbouw), Marijke Klever (melkveehouderij) en Tim van der Mark (intensief) gingen in gesprek met Michiel van der Schoot van LTO over de komende veranderingen op het gebied van mest.
 • NAJK is samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas druk bezig met een veiligheidsproject om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren: BoerVeilig. Onder het mom van ‘veilig werken wordt beloond’ loopt ook in februari en maart nog de campagne #boerveilig. Heb jij aanpassingen gedaan om je erf veiliger te maken? Maak een foto of filmpje van je tip of aanpassing en stuur deze naar communicatie@najk.nl.
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever zat met verschillende politieke partijen in het hooi om hen te vragen naar wat zij voor de jonge boeren en tuinders gaan betekenen. De filmpjes komen begin maart online. Houd onze sociale media dus goed in de gaten.
 • Ook in maart staan er weer verschillende webinars in samenwerking met onze partners op de planning. Samen met een aantal dagelijks bestuurders en medewerkers werd hier in februari de fundering voor gelegd.

Wat doet NAJK voor jou in maart?

Natuurlijk zit NAJK in maart ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Portefeuillehouder leefomgeving, Harold Overmars, is op 4 maart te gast bij de Groenpact manifestatie, een talkshow over onze groene uitdagingen met Carola Schouten (LNV) en Frans Timmermans (Vice-President voor de Europese Green Deal.
 • De eerste twee weken van maart staan in het teken van de verkiezingen: houd social media en je mailbox in de gaten voor het laatste nieuws!
 • Op 9 maart organiseert NAJK samen met Kamps de Wild een webinar over hybride gewasbescherming. Wil jij het beste voor je gewas? Sluit dan ook aan om 20:00 uur.
 • Op 24 maart vindt het laatste webinar plaats van het drieluik over bedrijfsovername. Zorg dat je erbij bent!