COLUMN | Leon Tijink

De Toekomst Begint Vandaag, maar waar moet je beginnen?

Het is alweer bijna een half jaar geleden dat ik te horen kreeg dat ik één van de winnaars was die deel mocht nemen aan ‘De Toekomst Begint Vandaag’, een initiatief van NAJK en de Rabobank. De reden dat ik graag mee wilde doen aan dit initiatief? De bedrijfsovername van ons varkensbedrijf!

Bij bedrijfsovername komt veel kijken en het is een belangrijke beslissing voor de toekomst. Daarom besloten wij als gezin dat we hier een ondernemerscoach bij wilden betrekken. Deze hebben wij gevonden in de persoon van Antoon Sanders. Antoon is gespecialiseerd in het begeleiden van agrarische ondernemers op sociaal en financieel niveau. Precies wat wij nodig hadden.

Om elkaar eerst beter te leren kennen vond er een kennismakingsgesprek plaats. Bij dit gesprek waren Antoon, mijn ouders, mijn broer en mijn vriendin aanwezig. Ik vind het belangrijk om iedereen uit ons gezin te betrekken in dit proces, omdat ze er ook allemaal wat mee te maken hebben. Mijn broer wil overigens het bedrijf niet overnemen, ik ben de enige bedrijfsopvolger binnen het gezin. Wel realiseer ik me dat mijn broer ook moreel recht heeft op compensatie. In het gesprek heb ik verteld hoe de situatie van ons bedrijf en gezin in elkaar steekt. Antoon legde uit welke vragen er beantwoord moeten worden om tot een goede bedrijfsovername te kunnen komen. Een aantal belangrijke vragen hierbij zijn: ‘Wil ik het bedrijf wel écht overnemen?’, ‘Wat zijn de verwachtingen van de gezinsleden?’, ‘Wat zijn de financiële gevolgen voor iedereen?’ en ‘Hoe komen de woonsituaties in de toekomst tot stand?’. We kregen als gezin een aantal weken de tijd om deze vragen verder uit te diepen, daarna zijn we opnieuw met Antoon om tafel gegaan.

Door met iedereen individuele gesprekken te voeren, zijn bovenstaande vragen beantwoord en persoonlijke profielanalyses gemaakt. Deze analyses geven ons inzicht in welk type ondernemer wij zijn. Zo komen ook de kwaliteiten en valkuilen van elkaar, en dus ook van ons bedrijf, beter boven tafel. Uit de individuele gesprekken zijn de verwachtingen van iedereen nóg duidelijker naar voren gekomen. Belangrijke aspecten daarbij zijn hoe mijn ouders hun pensioen voor zich zien en hoe mijn broer en vriendin denken over de bedrijfsovername. Door naast de noodzakelijke gesprekken ook financieel rekenwerk te verrichten, wordt duidelijk of het bedrijf rendabel genoeg is om over te nemen en in hoeveel jaren we dit kunnen realiseren.

Over een aantal weken zitten we weer met z’n allen bij elkaar en gaan we langzaam vorm geven aan een definitieve overname. Ik ben blij dat ik de bedrijfsovername op deze manier heb aangepakt en dat we er samen als gezin een goed gevoel aan over kunnen houden. Een aanrader voor iedereen die in hetzelfde schuitje zit!