Wat deed NAJK voor jou in mei?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in mei? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Het zaai-, poot-, en plantseizoen was weer in volle gang! De perfecte tijd om de agrarische sector in beeld te brengen en mee te doen met de fotowedstrijd van de BNDR. Tot en met 24 mei kon je jouw foto’s insturen. De winnaar van de enige echte NAJK-trui wordt in het ledenblad BNDR van juni bekend gemaakt. Maar niet getreurd, in september is er weer een kans!
 • LTO-voorzitter Sjaak van der Tak ging op werkbezoek bij onze dagelijks bestuurder Marije Klever. In deze podcast luister je de interessante dialoog terug over de werkzaamheden op Marijes melkveebedrijf in het Utrechtse De Meern.
 • NAJK is samen met NMV, LTO Nederland, NZO, ZuivelNL en Stigas druk bezig met een veiligheidsproject om de veiligheid in de melkveehouderij te verbeteren: BoerVeilig. Met het oog op het naderende maaiseizoen werd er aandacht gevraagd voor de controle van de machines. Laat veilig werken geen toeval zijn!
 • Portefeuillehouder Akkerbouw, Leendert-Jan Onnes, had een interview met BO Akkerbouw over de samenwerking met NAJK. Het artikel is terug te lezen in de BNDR van juni.
 • Wet- en regelgeving vanuit de EU is van grote invloed op de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Tijdens de Europaweek stelde NAJK-bestuurder Marije Klever haar vraag aan Eurocommissaris Frans Timmermans. Kijk vraag en antwoord hier terug.
 • Dagelijks bestuurders Willem Voncken en Leendert Jan Onnes waren bij de online landbouwborrel georganiseerd door Europarlementariër Bert-Jan Ruisen. Thema van de online bijeenkomst was hybride gewasbescherming.
 • In mei heeft NAJK met het project Een Duik in de Bodem weer verschillende (online) BodemMasters en BodemBattles mogen verzorgen op scholen en bij AJK’s. Is jouw school of AJK de volgende?
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts, met de portefeuille bedrijfsovername, ging met Rabobank, Flynth en een agrarisch makelaar in gesprek over het idee om een financieel fonds te starten wat jonge zij-instromers kan helpen bij de financiering van hun plannen.
 • De toekomst van de jonge boeren en tuinders stopt niet bij de grens! Eind april werd het Jonge Boeren en Tuinders Manifest al verkondigd aan de landbouwwoordvoerders van de Tweede Kamer en op 17 mei bracht NAJK-voorzitter Roy Meijer, samen met verschillende jongerenraden, het manifest ook naar Europa. Een mooie bijeenkomst met de Europarlementsleden! Lees meer.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille intensief, Tim van der Mark, is achter de schermen druk bezig om het vernieuwde ledensysteem van NAJK in goede banen te leiden.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer voerde gesprekken over het plan verdienvermogen dat in april door LTO-voorzitter Sjaak van der Tak is gepresenteerd, wordt vervolgd.
 • NAJK heeft input geleverd aan het ministerie van LNV voor de invulling van de corona herstelfondsmiddelen voor de landbouw.
 • De Algemene Rekenkamer concludeerde eind mei dat de landbouwvrijstelling wel versoberd of afgeschaft kan worden. NAJK is het hier absoluut niet mee eens en schreef het nieuwsbericht ‘Afschaffing of versobering van de landbouwvrijstelling maakt bedrijfsovernames onmogelijk’. Lees meer.
 • Het Praktijkcluster Dier en Praktijkcluster Agro van CIV Groen en de Kennismakelaar Opleiden Melkveehouderij organiseerden op 20 mei een webinar over de kloof tussen de politieke ambitie en het toekomstperspectief van de boer. Dagelijks bestuurder met de portefeuille akkerbouw, Leendert Jan Onnes, lichtte in het webinar toe wat jonge akkerbouwers nodig hebben van de politiek. Webinar gemist? Kijk het webinar hier
 • Op 25 mei kwamen alle bestuursondersteuners van de provinciale afdelingen weer bijeen om kennis en ideeën uit te wisselen en van elkaar te leren.
 • Samen met Rabobank heeft NAJK het traject ‘de toekomst begint vandaag’. Vijf jonge agrarisch ondernemers wonnen begin 2020 een voucher voor ondersteuning bij hun specifieke uitdaging. De deelnemers zijn al een aantal maanden met hun vraagstuk bezig, daarom was er een terugkomdag, waarin de deelnemers elkaar vertelde over de ontwikkeling die zij hebben doorgemaakt.
 • Eind mei was de maandelijkse vergadering van CEJA, het Europees overkoepelend orgaan. Dagelijks bestuurder met de portefeuille internationaal, Willem Voncken, was hier namens NAJK bij aanwezig.

Wat doet NAJK voor jou in juni?

Natuurlijk zit NAJK in juni ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • In juni is het weer BNDR-tijd! Er wordt aandacht besteed aan het thema ‘Familie en zakendoen: wat is de strategie?’, projecten worden nader onder de loep genomen en de winnaar van de fotowedstrijd wordt bekend gemaakt. Spannend!
 • NAJK is voor de Europese parapluorganisatie CEJA op zoek jonge boeren die geïnteresseerd zijn een zetel in te nemen in een adviescommissie van de Europese Commissie. Lees meer informatie op de website van NAJK. Hier staat ook de link om te solliciteren.
 • Ben jij een pluimveehouder in hart en nieren en heb jij je altijd al willen inzetten voor het belang van deze sector? In juni komt een leuke vacature online!
 • Op maandagavond 14 mei organiseert NAJK een online ledenbijeenkomst over het plan dat door de coalitie toekomstgerichte melkveehouderij is uitgebracht. NAJK is een van deze partijen. Het CTM-plan moet een antwoord zijn om uit de stikstofimpasse te komen. Wil je graag meer weten over het plan of heb je een vraag, sluit dan aan bij de bijeenkomst. Houd de website en Facebook van NAJK in de gaten voor de inloglink.
 • Eind juni wordt het nieuwe bestuur van CEJA, het Europees overkoepelend orgaan voor jonge boeren, gekozen. Dagelijks bestuurder, Willem Voncken, zal namens NAJK de stem uitbrengen.