COLUMN | Agnes van Zuijlen

Lang wachten wordt hopelijk beloond!

Inmiddels zijn we alweer een aantal maanden verder sinds de start van het project ‘De Toekomst Begint Vandaag’. En er worden stappen gemaakt! Ruim een half jaar geleden zijn we, via onze boekhouder, in contact gekomen met een melkveehouder die afstand wil doen van zijn melkbedrijf. Allereerst hebben we elkaar ontmoet, een rondje over het bedrijf gedaan en natuurlijk samen een bak koffie gedronken. Het laatste is misschien wel het belangrijkst!

In Nederland op de vrije markt een bedrijf kopen valt niet mee. Daarom ontstond het idee om het bedrijf in delen over te nemen. Een gedeelte kopen (in ons geval: erf, gebouwen en 7 ha landbouwgrond), een gedeelte in een samenwerkingsconstructie (fosfaatrechten) en een gedeelte op termijn overnemen (overige landbouwgrond). De samenwerkingsconstructie zal dan in de vorm van een commanditaire vennootschap (CV) zijn waarin wij de rol van de actieve vennoot zullen vervullen en de huidige eigenaar de stille vennoot zal zijn. Voor beide partijen een voordeel: voor ons een financieringsvoordeel, voor de huidige eigenaar een fiscaal voordeel. Uiterst belangrijk is dan natuurlijk wel om hier goede afspraken over te maken en te beschrijven. Je weet nooit wat er gebeurt, door ziekte, een ongeval of een overlijden kunnen zaken er plotseling heel anders voor komen te staan of mensen gaan heel anders naar de situatie kijken.

Al snel hebben we dan ook beiden aangegeven wat we verwachtten van een dergelijke opzet om een deel van het bedrijf in een samenwerkingsvorm te gieten. Daarna moeten er natuurlijk veel stappen worden doorlopen. Er dienen gesprekken gevoerd te worden met verschillende partijen (accountant, fiscalist, RVO, financierder), er moet een taxatie gemaakt worden, een plan worden geschreven,  doorgerekend worden, en naar de bank.

Wat bovenstaande betreft denken we nog steeds dat deze opzet staat of valt met de juiste mensen om je heen. Meer mensen weten meer. Maar heel belangrijk is natuurlijk wel om je eigen kop erbij te houden!

Het is een langdurig proces waar veel tijd in gaat zitten. Tijdens dit proces krijgen we ook te maken met veranderende wet- en regelgeving en veranderende werkwijzen van overheden en instanties. Soms frustrerend, maar je verandert er als individu weinig aan. Het beste wat je kunt doen, is je goed informeren, om van daaruit weer verder te denken. Dit kost echter wel tijd en brengt vaak ook extra kosten met zich mee.

Vaak krijgen we te horen, in Nederland starten, waar begin je aan?! Maar elke keer als wij weer een avond aan het brainstormen zijn geweest, worden we alleen maar enthousiaster.

Hopelijk kunnen we dit gauw toepassen!