Veel belangstelling voor de Grasweidedagen van NAJK en Aeres Hogeschool Dronten

Woensdag 22 en donderdag 23 september stond Aeres Farms in Dronten in het teken van de Grasweidedagen 2021. Het projectteam Wei & Maatschappij van NAJK en het lectoraat Grasland en Beweiding van Aeres Hogeschool Dronten verzorgden twee dagen met interessante workshops omtrent Grasland en Beweiding voor Aeres-studenten en NAJK-leden. Na een opening door  dagelijks bestuurder Marije Klever en de lector beweiding van Aeres Hogeschool, Agnes van den Pol, gingen voor ruim 200 jonge agrariërs de Grasweidedagen van start.

Zowel woensdag als donderdag was er voor een ieder wat wils. De Aeres-studenten en NAJK-leden mochten zelf vijf workshops kiezen, verzorgd door verschillende toeleveranciers van de agrarische sector. Van tips over kruidenrijk grasland, de rol van gras binnen het ‘koeiendieet’ en hoe je het herfstgras zo optimaal mogelijk kunt benutten, tot een virtuele ‘Farmwalk’ langs de drie stappen van Nieuw Nederlands Weiden. Agrifirm, Barenbrug, BoerenNatuur, DeLaval, Duurzame Zuivelketen, ForFarmers, Limagrain, WUR en NAJK zelf lieten aan de hand van de verschillende workshops de jonge boeren nadenken over weidegang.

Beweiding upgrade imago
Tijdens de workshop van NAJK gingen de verschillende jongeren via stellingen met elkaar het gesprek aan over weidegang. Dit leidde tot interessante discussies. Het imago van de boeren is in Nederland, volgens de aanwezige studenten en leden van NAJK, momenteel redelijk goed. Volgens hen moeten we dit zo zien te houden of zelfs zien te verbeteren. In de ogen van deze jonge melkveehouders kan weidegang daar bij helpen, mits er aan het einde van de streep wel geld in het laadje komt. Hoewel het natuurlijk een leuk en mooi gezicht is, zo’n wei vol met koeien, moet het ook voor de boeren haalbaar blijven. Zoals één van de studenten ook aangaf: “Leuk wordt niet betaald”. En zo is het.

Sfeer proeven
Heb je de Grasweidedagen 2021 helaas moeten missen? In het voorjaar van 2022 zullen er weer Grasweidedagen georganiseerd worden. Houd www.najk.nl en onze socials in de gaten voor de exacte data. Tot die tijd kun je nog even van de sfeer proeven met onderstaande fotogalerij.

De grasweidedagen zijn onderdeel van het Aeres project ‘Kennis voor grasland en beweiding’ en het NAJK project ‘Wei en Maatschappij’. Lees hier meer over het project Wei en Maatschappij.