Tevreden gezichten tijdens de afsluiting van De Toekomst Begint Vandaag van NAJK en Rabobank

Aan het begin van dit jaar werden vijf enthousiaste prijswinnaars verblijd met een cheque van ‘De Toekomst Begint Vandaag’, een gezamenlijk project van NAJK en Rabobank om jonge boeren en tuinders financieel te ondersteunen bij een grote verandering of cruciaal punt in hun bedrijfsleven. Deze vijf NAJK-leden gingen samen met een professioneel bedrijfsadviseur aan de slag met hun toekomstvisie, probleem of grote verandering. Er werd een persoonlijk activiteitenplan opgesteld en om dit allemaal mogelijk te maken, kregen de prijswinnaars een budget van €2.500,- uitgereikt. Maandagmiddag 27 september is het project feestelijk afgesloten. Laat je inspireren door het verhaal van deze jonge ondernemers!

Afgelopen maandag was het dan eindelijk zover: de ontknoping van De Toekomst Begint Vandaag. De vijf winnaars deelden hun verhaal tijdens de succesvolle afsluiting van het project in Apeldoorn. Eén van deze winnaars, Kees van Vuuren kon er fysiek helaas niet bij zijn, maar heeft via een uitgebreide en enthousiaste videoboodschap wel zijn verhaal kunnen doen.

Kees van Vuuren
Tot voor kort wist Kees van Vuuren (28) het vrij zeker: ik word geen boer. Toch begon het weer te kriebelen. De afgelopen maanden heeft Kees onderzocht wat de mogelijkheden voor hem en zijn partner zijn met het melkveebedrijf van zijn ouders in Montfoort. Het budget heeft Kees ingezet om de plannen voor een theetuin in de oude appelboomgaard, een B&B in de vorm van tiny houses of safaritenten en de realisatie van 16 zorgwoningen in één van de schuren vorm te geven. Samen met een adviseur zijn ze gaan kijken naar de mogelijkheden. De komende tijd gaat Kees zich eerst meer verdiepen in de bedrijfsovername en alles wat daarbij komt kijken. Daarna zal er een definitieve klap gegeven kunnen worden op de ambitieuze plannen van deze enthousiaste jonge boer.

Leon Tijink
Leon Tijink (22) zit in proefmaatschap met zijn ouders op een varkenshouderij met 450 zeugen. Sinds juli vorig jaar is hij fulltime thuis aan het werk. Eén ding weet hij heel zeker: het bedrijf overnemen, dát is wat hij wil. Helaas komt hier veel meer bij kijken dan simpelweg een krabbeltje zetten onder een contract. Helemaal als er ook nog andere familieleden in het spel zijn. Het budget van €2.500 heeft Leon gebruikt om samen met zijn ouders, broer en vriendin te kijken naar de mogelijkheden van een bedrijfsovername. Leons Broer Niek (25) wil het bedrijf niet overnemen, maar Leon en zijn ouders willen hem wel financieel kunnen ondersteunen. Aan de hand van gesprekken met een ondernemerscoach is duidelijk geworden hoe de verschillende gezinsleden erin staan en kunnen ze met een positief gevoel de toekomst in. De varkenshouderij blijft wel een onzekere markt, waardoor Leon zich voornamelijk op de kleinere ketens wil gaan richten en is, samen met zijn ouders, al mooie stappen aan het zetten richting het verduurzamen van de stallen. De komende tien jaar wordt gebruikt om stapje voor stapje de boerderij over te nemen. Hoewel er al veel besproken is, blijft volgens Leon ook de komende jaren de communicatie met elkaar erg belangrijk.

Harm Steenge
Harm Steenge (34) heeft eind 2020, samen met zijn neef, het veenkoloniale akkerbouw- en loonbedrijf (450 ha) van zijn ouders overgenomen in Drenthe. Om het bedrijf toekomstbestendig te kunnen maken, wilde hij deze graag verder verduurzamen. Samen met een adviseur ging hij aan de slag met de eerste stappen richting precisielandbouw. Aan de hand van uitvoerig bodemonderzoek is de zuurgraad van de bodem in kaart gebracht, ze zijn bezig met een praktijkproef voor de pootafstand van de zetmeelaardappelen (25, 30 of 35 cm.) en zetten satellietbeelden in om de groei van de gewassen in de gaten te houden. “Aan de hand van deze satellietbeelden zie je dingen die je met het blote oog niet kunt zien”, aldus Harm. De genoemde stappen zijn tijdens dit teeltjaar doorlopen, voor de uitkomsten hiervan moeten we nog even geduld hebben.

Agnes en Gert-Jan Terwel
Na tien jaar boeren in Zweden, hebben Gert-Jan en Agnes Terwel de keuze gemaakt om weer terug te gaan naar Nederland. Aan het begin van dit traject waren ze in gesprek met een melkveehouder voor een buitenfamiliaire overname. Bij het opstellen van een ondernemersplan liepen ze echter tegen een aantal zaken aan. Ideeën uitwisselen en sparren met een adviseur heeft Agnes en Gert-Jan weer een stap verder geholpen. Vanaf 1 november zijn ze namelijk de trotse eigenaren van het erf / de gebouwen en 7 ha grond. Gezien de hoge aanschafkosten van een melkveebedrijf in Nederland, zullen ze de andere 20 hectare grond in gedeeltes overnemen. De volledige overname wordt hierdoor over een aantal jaren verspreid, wat zowel voor overnemer als overdrager een interessante constructie is. Mooi om te horen dat we met dit gezamenlijke project met NAJK en Rabobank, net als vorig jaar, onze bijdrage hebben mogen leveren aan een buitenfamiliaire overname. Agnes wil de andere (jonge) boeren die voor een (buitenfamiliaire) overname staan vooral meegeven: “Praat goed met elkaar en leg dingen van tevoren vast. Neem niet klakkeloos iets aan van iemand, maar gebruik ook je eigen gezonde verstand.”

Karin Schukkink
Karin Schukkink (34) heeft samen met haar man en ouders een typisch Twents melkveebedrijf aan de rand van Enschede met 95 melkkoeien en 45 stuks jongvee. Door de centrale ligging aan de rand van de stad zagen ze kansen voor de toekomst om te groeien of te verbreden. De Toekomst Begint Vandaag heeft Karin en haar man net even dat duwtje in de rug gegeven om stil te staan bij de vraag ‘Wat kunnen we en waar worden we écht gelukkig van’. Het gesprek die ze aan zijn gegaan met een coach, bracht hen tot het inzicht dat uitbreiding of verbreden misschien wel geld op zou leveren, maar hen beide niet gelukkig zou maken. Ze kiezen daarmee bewust niet voor de verbreding. “We hebben geen drang tot groei, omdat iedereen dat doet. We willen vooral doen wat we leuk vinden. Dat is koeien melken, voeren, verzorgen, voer verbouwen, ondernemen en daarnaast een van ons beide of allebei nog actief buiten de deur”, aldus Karin. Een waardevolle ontdekking waar het niet bij is gebleven. Haar deelname aan De Toekomst Begint Vandaag resulteerde ook in de eerste gesprekken over een volledige bedrijfsovername.