Peter Meedendorp nieuwe portefeuillehouder internationaal bij NAJK

Het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) heeft een nieuwe portefeuillehouder internationaal. De 21-jarige Peter Meedendorp is tijdens de algemene ledenvergadering op 23 december 2021 unaniem verkozen tot nieuwe dagelijks bestuurder van NAJK. Hij treedt hiermee in de voetsporen van Willem Voncken die nu fulltime op het thuisbedrijf aan de slag gaat. 

Peter is samen met zijn ouders en broer de trotse eigenaar van een akkerbouwbedrijf in het Oost-Groningse Onstwedde. Hier verbouwen ze op zo’n 320 hectare een breed scala aan gewassen: aardappels, suikerbieten, hennep, uien, maïs en gerst. Tijdens zijn halfjarige stage bij LTO in Brussel leerde hij onder andere hoe het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) precies in elkaar zit en wist hij kritisch te kijken naar de voorgestelde richtlijnen en doelen. In Brussel is zijn voorliefde voor de landbouw en met name het internationale aspect alleen maar groter geworden.

De nieuwe portefeuillehouder internationaal
Naast zijn werk op de boerderij zit Peter momenteel in het laatste jaar van zijn studie Internationale betrekkingen en internationale organisatie aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Volgens Peter is de land- en tuinbouw in Europa momenteel nog onderbelicht: “Alles wat momenteel in Den Haag besproken wordt, is in Brussel al veel eerder aan de orde geweest, maar helaas hoor je er dan weinig tot niks over”, aldus de nieuwe portefeuillehouder. “De uitdagingen waar de Nederlandse jonge boer nu voor staat, denk aan stikstof, nitraat of de ‘Van Boer tot Bord’- strategie, zijn allemaal Europees van aard.” Hij zou Brussel spreekwoordelijk gezien dichter bij de Nederlandse boer willen brengen en de leden van NAJK meer willen betrekken bij de Europese besluitvorming.

Afscheid Willem Voncken
Met de benoeming van Peter is Willem Voncken teruggetreden uit het dagelijks bestuur van NAJK. De Limburgse akkerbouwer is al sinds zijn 18e actief op het thuisbedrijf, nam verschillende bestuurlijke taken voor zijn rekening en vertegenwoordigde sinds 2019 in Brussel de stem van jong agrarisch Nederland. Het is nu tijd om zich meer op het thuisbedrijf te focussen. Vol vertrouwen geeft hij zijn bestuurlijke taken door aan Peter, die het stokje van hem overneemt.

Benieuwd wat Peter Meedendorp de leden van NAJK te bieden heeft? Bekijk hier de video waarin hij zichzelf voorstelt.