Heb jij je al opgegeven voor de MaïsChallenge 2022?

Digitalisering is overal, waarom zouden we daar dan ook niet binnen de maïsteelt dankbaar gebruik van maken? Tijdens de MaïsChallenge willen NAJK en zaaizaadbedrijf Limagrain proberen het ruwvoerrendement te verhogen met het nieuwe smart farming platform Agrility. Ga jij met ons de uitdaging aan om met deze innovatieve vorm van precisielandbouw een efficiëntere teelt te realiseren met een betere opbrengst van de voederwaarde? Doe mee en schrijf je in voor de MaïsChallenge 2022!

Het is voor de zesde keer dat NAJK samen met maïsveredelaar Limagrain (LG) de MaïsChallenge organiseert. Het leereffect dat deze challenge iedere twee jaar weer teweegbrengt, is een van de belangrijkste redenen om in 2022 weer van start te gaan. Na vijf zeer succesvolle edities, waarbij deelnemers hun teelt naar een hoger plan wisten te tillen, is dit ook in 2022 weer het doel van de MaïsChallenge. In de competitie wordt de gehele snijmaïsteelt gevolgd, beoordeeld en geëvalueerd. Van de zaaibedbereiding tot en met het inkuilen.

Agrility: het digitale dashboard van de maïsteelt
In 2022 gaat Limagrain het platform Agrility introduceren, dit is een digitaal platform dat gebruikmaakt van historische en actuele bodemdata, weerstations, satellietwaarnemingen en rekenmodellen. Dat maakt het mogelijk de ontwikkeling van snijmaïspercelen op de voet te volgen en voorspellingen te doen over de groei, afrijping en opbrengst van het gewas. Gedurende het groeiseizoen ontvang je daarover overzichtelijke e-mail rapportages, gegeneerd vanuit het Agrility platform. Op deze manier kun je onder andere sneller bijsturen in je teeltmanagement (overzaai, bemesting, beregening) en kun je variabel en plaatsspecifiek te werk gaan. Ook krijg je zicht op het meest optimale hakselmoment en kun je na de oogst veel gerichter werken aan bodemverbetering.

Mooie prijzen
Gedurende de MaïsChallenge werk je samen met specialisten aan structurele verbetering van je teelt. Het draait allemaal om kennis opdoen, regie uitoefenen en ervaringen uitwisselen met anderen. Limagrain stelt daarvoor per deelnemer voor 2 ha gratis zaaizaad beschikbaar van de allernieuwste maïsrassen. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen: je perceel wordt door specialisten van Limagrain een aantal keren bezocht en beoordeeld. Over de voortgang rapporteer je online en tussentijds zijn er leerzame masterclasses. Op alle onderdelen verdien je punten voor het klassement en ding je mee naar mooie prijzen. De hoofdprijs bestaat uit een geheel verzorgde studiereis voor twee personen naar de Auvergne, hét maïscentrum van Frankrijk, inclusief bezoek aan de grootste internationale livestock vakbeurs ‘Sommet de l’élevage’. De tweede prijs is een supersonische smartwatch en de derde prijs een mooie bluetoothspeaker. Deelnemende scholenteams kunnen bovendien een leuke excursiedag naar LG’s researchcentrum in Rilland winnen.

Zo doe je mee!
Ben jij NAJK-lid en verbouw je snijmaïs of werk je op een veebedrijf met snijmaïsteelt? Klik hier en meld je aan! Meedoen met je klas kan ook, mits je als schoolteam zelf een proefboerderij hebt of grond bij een boer. En er moet een begeleidend docent tot jullie beschikking staan. De inschrijvingstermijn loopt tot 20 januari 2022 of eerder als het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Wees er dus op tijd bij!

Let op: wil je meedoen met een scholenteam? Dan moet je dit inschrijfformulier hebben.