Wat deed NAJK voor jou in december?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in december? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Op 3 december was de algemeen directeur van DeLaval Benelux, Geert-Jacob van Dijk aanwezig op de boerderij van NAJK-voorzitter Roy Meijer om een nieuwe partnerovereenkomst te ondertekenen. DeLaval is een waardevolle partner van NAJK die zorgt voor extra interactie met de jonge melkveehouders.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer is achter de schermen druk bezig met het project Waardecreatie in Ketens, waarin supermarkten, verwerkers, boeren en tuinders samen werken aan het uitbouwen van ketens. In december gaf de regiegroep, waar Roy ook deel van uitmaakt, een duidelijke update. Bekijk hier het filmpje.
 • De tweede zaterdag van december was het weer BNDR-tijd. Een dik decembernummer van ons ledenblad over het thema ‘Toekomst Dierenwelzijn’ met een extra onderwijsbijlage viel bij al onze leden en partners op de mat.
 • Tijdens de fotowedstrijd van NAJK van de maand december werd de kleurrijke foto in de lelies van Daan Kerkdijk met de enige echte NAJK-trui beloond.
 • Om leiding te geven aan de organisatie, ging NAJK in december op zoek naar een enthousiaste en ondernemende directeur met affiniteit voor agrarisch werk.
 • Dagelijks bestuurder Marije Klever zet zich namens NAJK in voor de Coalitie Toekomstbestendige Melkveehouderij (CTM). Vanuit dit CTM-plan wordt via pilots de optimalisatie van rantsoenen onderzocht. In december deed NAJK een oproep om je aan te melden als 1 van de ruim 100 melkveehouders die deelnemen aan deze pilot.
 • Halverwege december kwam het bericht naar buiten dat de gesprekken met het Nitraatcomité nog niet worden opgestart. NAJK schrok van het uitblijven van deze gesprekken en maakt zich zorgen over het verdere verloop van het actieprogramma. Lees hier het nieuwsbericht.
 • Op 15 december werd het nieuwe regeerakkoord van VVD, D66, CDA en ChristenUnie gepresenteerd. NAJK is positief over het feit dat de nieuwe coalitie binnen dit akkoord aandacht heeft voor de toekomst van de jonge boer en tuinder en dit ook expliciet benoemt. Toch blijven we als belangenbehartiger kritisch. Lees hier onze volledige reactie.
 • Francine Janssen loopt voor haar studie Bedrijfskunde en agri-foodbusiness aan de HAS Hogeschool in Den Bosch 20 weken stage bij NAJK. Tijdens deze stage doet ze onderzoek naar ‘De opleidings- en coachingsbehoefte rondom bedrijfsovername onder de jonge boeren.’ In december is er een enquête via de socials en nieuwsbrieven verspreid om deze vraag te kunnen beantwoorden.
 • Van 20 december 2021 tot en met 14 februari 2022 is er een eenmalige landelijke subsidie beschikbaar vanuit het Economisch Herstelfonds (EHF). Jonge landbouwers kunnen bovenop de 60% subsidie nog eens 15% extra subsidie krijgen. NAJK schreef hierover een nieuwsbericht en komt, samen met partner Flynth, nog met een webinar over deze regeling.
 • Dagelijks bestuurder Harold Overmars vertelde tijdens de digitale thema-avond van Agrarische Jongeren Friesland (AJF) meer over het thema ‘grond’. Wie mag er bijvoorbeeld inspraak hebben over hetgeen er met (jouw) grond gebeurt? Een interessante avond met onze portefeuillehouder leefomgeving!
 • Dinsdagavond 21 december ging de serie Boer Ayoub van start op KRO-NCRV. Heb jij al gezien hoe de 23-jarige Ayoub zijn passie voor het boerenleven met ons deelt? Dagelijks bestuurder Eke Folkerts met de portefeuille bedrijfsovername, speelt vanuit het project Boer zoekt Boer ook een rol in deze serie.
 • Op woensdag 22 december ging voorzitter Roy Meijer, namens NAJK en de verschillende jongerenraden, in gesprek met de vier landbouwwoordvoerders van de nieuwe coalitie. Kijk het webinar hier terug of luister de podcast.
 • NAJK verwelkomt de 21-jarige Peter Meedendorp als nieuwe dagelijks bestuurder met de portefeuille internationaal! Hij treedt hiermee in de voetsporen van Willem Voncken die nu fulltime op het thuisbedrijf aan de slag gaat. Lees hier wat onze nieuwe portefeuillehouder internationaal de jonge boeren en tuinders te bieden heeft.

Wat doet NAJK voor jou in januari?

Natuurlijk zit NAJK in januari ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Van 10 t/m 13 januari is het tijd voor de BioKennisWeek 2022. Dagelijks bestuurder Eke Folkerts is namens NAJK aanwezig bij de workshop Bioboer zoekt Bioboer.
 • Op 18 januari gaat NAJK, in samenwerking met Hans Verweij (Flynth) en Lianne Veenstra (Agrocoaching), weer van start met een online cursus over de ‘zachte’ kant bij een bedrijfsovername.
 • In januari organiseert NAJK, samen met partner Flynth een webinar over het Economisch Herstel Fonds (EHF). Houd voor meer informatie en de precieze datum de website en socials in de gaten!