Iedereen moet van ‘Boer zoekt Boer’ hebben gehoord!

Deze ambitie vertelde dagelijks bestuurder Eke Folkerts, met de portefeuille bedrijfsovername bij NAJK aan de studenten van Aeres Hogeschool Dronten. Vier studenten van het Aeres Agrarisch Jongeren Kontakt (AAJK) organiseerden een avond over zij-instromers in de agrarische sector. Vaak jonge mensen die boer of tuinder willen worden, thuis geen bedrijf hebben of dat niet willen of kunnen overnemen. Ze zijn op zoek naar een bedrijf van iemand of ergens anders.

Boer zoekt Boer
Zo’n veertig studenten hoorden Eke Folkerts vertellen dat er in Nederland ongeveer 16.000 agrarische bedrijven zijn die geen opvolger hebben. Voor die ondernemers en voor jonge mensen die een bedrijf zoeken, ontwikkelde het NAJK het online platform ‘Boer zoekt Boer’. Zowel overdragers als overnemers kunnen op dat platform een profiel aanmaken en met elkaar in contact komen. NAJK wil binnenkort een vervolgstap zetten en gericht met matchmakers aan de slag gaan.

Zij-instromers
De tweede spreker was Wiggele Oosterhoff, programmahoofd ondernemerschap bij Aeres Hogeschool Dronten en betrokken bij een onderzoeksproject over zij-instromers. Samen met Hogeschool Utrecht werkt Aeres Hogeschool ook aan verbetering van matching tussen overdragers en -nemers. De sleutel hiervoor is dat zowel de overnemer als de overdrager zichzelf zo goed mogelijk presenteren; wie ben ik en wat wil ik? Hoe ziet het bedrijf er precies uit of waar zoek ik naar? Oosterhoff presenteerde een selectie van vier verschillende profielen van overnemers; de overnemer, de beslaglegger, de emigrant en de ingetrouwde.

In discussie
De studenten gingen vervolgens over de geschetste profielen met elkaar in gesprek. Sommigen herkenden zich in een bepaald profiel. Anderen zagen ook wel valkuilen voor zij-instromers die zichzelf zo presenteren. Weer anderen gaven adviezen aan zij-instromers in hun zoektocht naar een bedrijf. De studenten van AAJK kregen aan het einde van de avond nog tips voor een vervolgbijeenkomst. Gezien de interesse en het enthousiasme gaat die er zeker komen. Wordt vervolgd!

NAJK ziet veel agrarische bedrijven eindigen, omdat er geen opvolger is. Tegelijkertijd zijn er veel jongeren die graag boer of tuinder willen worden, maar daar in de (directe) omgeving of binnen de familie geen kans voor hebben. Via het platform Boer zoekt Boer worden vraag en aanbod bij elkaar gebracht.