Wat deed NAJK voor jou in maart?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in maart? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Het bestuur van ZuivelNL verwelkomde NAJK en Dutch Dairymen Board (DDB) als nieuwe partners.
 • Begin maart lanceerde NAJK, namens de jonge melkveehouders van Nederland, de campagne ‘Boeren houden van Koeien.’ Daarmee willen we laten zien dat melkveehouders goed voor hun dieren zorgen. De campagne bestaat uit een tv- en radiocommercial die sinds 7 maart worden uitgezonden. Het reclameblok was nog nooit zo leuk!
 • Dagelijks bestuurder Peter Meedendorp maakte in Brussel kennis met Europarlementariër Bert-Jan Ruissen en ging in gesprek over de Van-Boer-tot-Bord-strategie en de Europese etikettering.
 • Op woensdagavond 9 maart organiseerde NAJK, samen met LTO Noord en Hogeschool Utrecht het webinar ‘Een bedrijf overnemen of overdragen buiten de familie’ vanuit Boer zoekt Boer.
 • De gevolgen van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne voor de land- en tuinbouw zijn enorm. NAJK heeft vanaf dag één al nauw contact met het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en het agrobedrijfsleven om de gevolgen op korte en lange termijn in kaart te brengen.
 • Op donderdag 17 maart was de startbijeenkomst van de MaïsChallenge 2022 bij Aeres Hogeschool in Dronten. 38 jonge boeren en 11 scholenteams gaan aankomend teeltseizoen met elkaar de strijd aan wie het beste maïs kan telen. Dit jaar is het de zesde keer dat Limagrain en NAJK deze wedstrijd met elkaar organiseren.
 • Het weekend van 18 maart was het weer tijd voor ons ledenblad BNDR, dit keer in een vernieuwd jasje!
 • In maart ging NAJK verder met de zoektocht naar een vervanger voor onze dagelijks bestuurder Marije Klever met de portefeuille melkveehouderij. Wordt vervolgd.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer en dagelijks bestuurder Eke Folkerts waren aanwezig bij een netwerk- en kennisbijeenkomst tussen de agro- en vissector waarbij jonge boeren, vissers en vishandelaren met elkaar in gesprek gingen over: ‘Hoe ziet de lobby in Brussel eruit?’ en ‘Kunnen de vis- en agrisector elkaar versterken?’ Lees meer.
 • In het kader van het project BoerNatuurlijk! heeft NAJK een spel over natuurinclusieve landbouw ontwikkeld. Op donderdag 24 maart gingen verschillende akkerbouwleerlingen van Terra MBO Groningen onder leiding van projectleider Gerjanne van Esveld met elkaar de uitdaging aan om door middel van het leuke en leerzame BoerNatuurlijk!-spel meer over het onderwerp te weten te komen. Lees meer.
 • Vanuit het project Waardecreatie in Ketens (WiK) ging NAJK-voorzitter Roy Meijer in gesprek met LNV-minister Henk Staghouwer rondom het vraagstuk ‘Hoe zorgen we ervoor dat verduurzaming op het boerenerf vaker lonend wordt en blijft, voor de producent én voor de andere ketenpartijen?’
 • In navolging op de MaïsChallenge organiseert NAJK vanaf dit najaar samen met veredelingsbedrijf Limagrain ook de EiwitChallenge. Sinds maart is het mogelijk om je hiervoor op te geven. Lees meer.
 • De NAJK-bestuursvergadering van maart was er eentje voor in de boeken! In de zomer van 2020 (!) is er hard geklust om van het kantoorpand in Utrecht weer een pareltje te maken. Twee jaar later kon er dan eindelijk vergaderd worden in de vernieuwde vergaderzaal.
 • NAJK werkt mee aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) om boeren en tuinders te bereiken over de noodzaak van schoon en voldoende water en beter bodembeheer. Op 31 maart was de aftrap van Bodemteam Zuid-Holland, waar dagelijks bestuurder Peter Meedendorp meer vertelde over het nieuwe GLB. Lees meer.

Wat doet NAJK voor jou in april?

Natuurlijk zit NAJK in april ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • NAJK heeft een leuk nieuwtje voor alle jonge varkenshouders van Nederland. Houdt onze socials en website in de gaten!
 • Op dinsdag 12 april organiseert NAJK, samen met LTO Nederland en Hogeschool Utrecht vanuit Boer zoekt Boer een workshop voor zij-instromers.
 • Woensdag 20 april is het tijd voor de voorjaarseditie van de Grasweidedag georganiseerd door het projectteam Wei & Maatschappij van NAJK en het lectoraat Grasland & Beweiding van Aeres Hogeschool Dronten.