Rik van der Weele wint eerste EiwitChallenge van NAJK en Limagrain!

Op woensdagmiddag 6 december kwam de allereerste EiwitChallenge van NAJK en Limagrain tot een ontknoping tijdens de slotbijeenkomst aan de Wageningen University & Research (WUR). Dagelijks NAJK-bestuurder Hilde Coolman opende de middag en na een interactieve terugblik op het teeltseizoen van de veldbonen werden de prijswinnaars bekend gemaakt. Het was uiteindelijk Rik van der Weele die er met de geheel verzorgde studiereis vandoor ging.

In februari gaven NAJK en Limagrain het officiële startsein voor de EiwitChallenge 2023: een competitie waarin 16 veehouders en akkerbouwers met de veldbonenteelt een eerste stap zette naar zelfvoorziening in de productie van plantaardig eiwit. Na een enerverend teeltseizoen werd de balans opgemaakt: wie zijn er in geslaagd de teelt in al zijn facetten het best naar hun hand te zetten?

Interactieve groep
Juist het delen van elkaars ervaringen is volgens de organisatoren zo belangrijk. In de appgroep werden verschillende foto’s en filmpjes met elkaar gedeeld. “Het was een mooie interactieve groep met veel appcontact over en weer”, zegt Martijn van Overveld (Limagrain) enthousiast. En deze interactie werd bij de einduitslag ook beloond. Naast de vakmatige aspecten en opbrengst, speelden ook de inzet, motivatie en sociale interactie een belangrijke rol binnen de puntentelling.

Extreem jaar
Het jaar 2023 gaat in de boeken als een jaar met weersextremen. Van een extreem nat voorjaar naar één van de warmste zomers sinds 1901. Het werd de deelnemers hierdoor niet makkelijk gemaakt. De winterbonen konden pas laat in de grond en ook de zomerbonen hadden een lange zaaiperiode. Ondanks de moeizame start, viel de einduitslag niet tegen. En nog een bijkomend voordeel volgens de aanwezige melkveehouders: “De hoeveelheid eiwit in de melk ligt een stuk hoger!”

Prijswinnaars
Nergens in Europa groeien meer veldbonen dan in Engeland. Het is dan ook niet voor niets dat de prijswinnaar in het voorjaar van 2024 naar deze bakermat van de veldbonenteelt afreist. Naast deze geheel verzorgde studiereis voor twee personen, viel er ook een supersonische smartwatch en handige bluetoothspeaker te winnen.

1e  plaats – Rik van der Weele (91 punten)

2e  plaats – Gerben Boom (84 punten)

3e plaats – Leon Heijink (83 punten)

NAJK en Limagrain kijken terug op een geslaagde challenge!