Wat deed NAJK voor jou in november?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in november? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • Sinds 8 november is het weer mogelijk je in te schrijven voor de MaïsChallenge van NAJK, Limagrain en FrieslandCampina. Lees meer.
 • NAJK werkt mee aan het Deltaplan Agrarisch Waterbeheer (DAW) waar boeren en tuinders werken aan schoon en voldoende water en een betere bodem. Onze projectleider Gerjanne van Esveld is hierbij aangesloten als Kennismatcher Melkveehouderij en vertelde hier meer over in dit interview.
 • Vrijdag 17 november organiseerde NAJK, samen met Agrofoodcluster, Firda en de visfederatie, een uitwisseling tussen de jonge boeren en visverwerkers. Lees meer.
 • In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november ging Foodlog in gesprek met jonge boeren. Zowel dagelijks bestuurder en pluimveehouder Wendy Kicken (zie hier) als dagelijks bestuurder Peter Meedendorp (zie hier) vertelden over hun gevoelens bij de politieke discussies en hoe zij kijken naar de toekomst.
 • NAJK organiseerde samen met Aeres Hogeschool Dronten en Nieuwe Oogst het Jonge Boeren Verkiezingsdebat in Dronten. Maar liefst 12 politieke partijen namen hier aan deel. Het debat is hier terug te kijken (vanaf 45:00 min.).
 • Deze maand stond grotendeels in het teken van de verkiezingen. NAJK heeft uiteraard geen stemadvies gegeven, maar heeft via verschillende kanalen (KiesKompas, extra nieuwsbrieven en het Jong Boeren Verkiezingsdebat) de standpunten voor de jonge boeren op een rij gezet en riep iedereen via een video op om te stemmen.
 • Dagelijks bestuurder met de portefeuille bedrijfsovername, Coen van den Bighelaar, was spreker bij een webinar van Taboer over ‘De dynamiek in agrarische familiebedrijven’. Deze is hier terug te kijken.
 • Op de Landelijke Onderwijsdag Natuurinclusieve Landbouw sprak NAJK-voorzitter Roy Meijer met andere jonge boeren en bestuurders in een panelgesprek over hun ervaringen met dit thema. Een belangrijk onderwerp tijdens dit gesprek was het verdienmodel van natuurinclusieve landbouw en de uitdagingen en kansen die hierbij komen kijken. Lees meer.
 • De laatste week van november werden er maar liefst drie BoerVeilig-bijeenkomsten in één week gegeven, allemaal in het Noorden van het land. Vraag jij ook binnenkort een bijeenkomst aan rondom de veiligheid op het erf?
 • Een groep Koreaanse jonge boeren en tuinders kwam naar het kantoor van NAJK in Utrecht. Algemeen secretaris Neline Both gaf hier een inhoudelijke presentatie over NAJK en de agrarische sector in Nederland

Wat doet NAJK voor jou in december?

Natuurlijk zit NAJK ook in december niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Op 6 december is de ontknoping van de allereerste EiwitChallenge van NAJK en Limagrain.
 • Begin december valt ons ledenblad BNDR weer bij alle leden en partners op de mat.
 • Maandag 10 december organiseren NAJK en Groene Kring het Europese Jonge Boeren gala in Antwerpen. Gevolgd door het CEJA-congres.