Verhoog je ruwvoerrendement én verklein je CO2 -voetafdruk met de MaïsChallenge 2024!

Jonge melkveehouders beheersen een breed scala aan vaardigheden om met succes hun bedrijf te runnen. Een cruciaal element in dit geheel is de toekomstbestendige teelt van ruwvoer, dus met zo min mogelijk CO2-uitstoot per liter melk. Een uitdaging die NAJK, Limagrain (LG) en zuivelonderneming FrieslandCampina graag met jou aangaan in de aankomende MaïsChallenge 2024! Wil jij je maïsteelt optimaliseren – dus meer en beter voer van een hectare oogsten – én tegelijkertijd werken aan het verkleinen van je voetafdruk? Doe dan mee en schrijf je vandaag nog in!

Deze 7e editie van de MaïsChallenge onderstreept het belang van een hoogwaardige eigen ruwvoerteelt. Wat je zelf verbouwt, hoeft immers niet te worden aangekocht én daarmee reduceer je emissies van CO2  en methaan. Samen met maïsveredelaar Limagrain en FrieslandCampina transformeren we de deelnemers tot echte specialisten. We doen dat door te focussen op een verbeterde teeltpraktijk, kennisuitwisseling met collega-veehouders en het delen van inzichten van experts.  Het leereffect dat van de challenge uitgaat, is de belangrijkste reden om mee te doen. Elke deelnemer krijgt bovendien 2 ha gratis zaaizaad van LG, zodat je van start gaat met de allernieuwste rassengenetica.

Drie onderdelen
Gedurende de MaïsChallenge werk je samen met specialisten aan optimalisatie van teelt en rendement. Daar moet je natuurlijk wel wat voor doen: je perceel wordt door specialisten een aantal keren bezocht en beoordeeld. Over de voortgang rapporteer je online en tussentijds zijn er leerzame masterclasses. Op drie onderdelen verdien je punten voor het klassement: je teeltprestaties (van zaaibedbereiding tot en met conservering van het product), je betrokkenheid en pro-activiteit in het delen van ervaringen én de mate waarin je bijdraagt aan de CO2-thematiek op basis van indicatoren uit de Foqus planet tabel van FrieslandCampina. En dan zijn er ook nog bonuspunten die je krijgt voor bijvoorbeeld randenbeheer rondom het maïsperceel, actief bodembeheer en andere biodiversiteitsaspecten.

Mooie prijzen
De winnaar van de MaïsChallenge wacht een geheel verzorgde studiereis voor twee personen naar de Auvergne, hét maïscentrum van Frankrijk, inclusief bezoek aan de grootste internationale livestock vakbeurs ‘Sommet de l’élevage’. De tweede prijs is een supersonische smartwatch en de derde prijs een mooie bluetoothspeaker. Deelnemende scholenteams kunnen bovendien een leuke excursiedag naar LG’s researchcentrum in Rilland winnen.

Zo doe je mee!
Ben jij 34 jaar of jonger en verbouw je snijmaïs of werk je op een veebedrijf met snijmaïsteelt? Meld je aan via dit aanmeldformulier! Meedoen met je klas kan ook, mits je als schoolteam zelf een proefboerderij hebt of grond bij een boer. Daarnaast moet er een begeleidend docent tot jullie beschikking staan. De inschrijvingstermijn loopt tot 31 januari 2024 of eerder als het maximaal aantal deelnemers is bereikt. Wees er dus snel bij!