NAJK en Groene Kring trappen CEJA-congres af met Jonge Boerengala

NAJK en Groene Kring organiseerden van 10 tot en met 12 december het CEJA-congres voor de Europese jonge boeren. Na een geslaagd Jonge Boerengala in Antwerpen met Vlaamse en Nederlandse bestuurders en ministers, volgden twee dagen vol bedrijfsbezoeken en gesprekken tussen de Europese jonge boeren.

“Al ons beleid begint in Brussel”, legt dagelijks bestuurder Gerben Boom uit, “Dat is ook een belangrijke reden waarom wij als NAJK lid zijn van CEJA, de Europese jonge boerenorganisatie.” Om alle Europese jonge boeren samen te brengen, organiseerden NAJK en Groene Kring het Europese Jonge Boerengala in Antwerpen en interessante bedrijfsbezoeken in Nederland en Belgíë.

Van start met een gala
Met de MAS in Antwerpen als decor, werd maandagavond het CEJA-congres ingeluid met het Europese Jonge Boerengala. Bestuurders en ministers gingen op provinciaal, nationaal en Europees niveau met de jonge boeren in gesprek over de toekomst van de landbouw. De combinatie van inhoudelijke panels met ministers en jonge boeren, sterke jonge boerenvoorzitters, veel internationale gasten en genoeg tijd om bij te praten, maakten het een geslaagde avond. Zo vond ook onze portefeuillehouder internationaal, Gerben Boom: “Het unieke van het gala was dat er zowel Nederlandse als Vlaamse boeren, bedrijven en overheden waren, dat zorgde voor een uniek agrarisch netwerk!”

CEJA-tweedaagse in Den Bosch
Na een CEJA-vergadering en paneldiscussie in Den Bosch, werden op woensdag drie interessante bedrijven bezocht. Allereerst melkveehouderij van Poppel: een innovatief bedrijf dat enorm inzet op circulariteit. De mest wordt vergist en er wordt elektriciteit én kunstmest uit de mest gemaakt. Van Molenschot (NL) vertrok de bus naar een varkensbedrijf in Wuustwezel (BE) waar de aanwezige jonge boeren meer te horen kregen over hun maatregelen voor beter dierenwelzijn en duurzaamheid. De laatste stop was bij het melkveebedrijf van Katrien van Bedts in Gierle (BE). Na drie enerverende bedrijfsbezoeken (en dagen), vol netwerken en goeie gesprekken, vertrokken de CEJA-afgevaardigden weer naar huis.

Tijdens het Europese Jonge Boeren gala zijn uiteraard ook mooie foto’s gemaakt. Deze vind je hier terug.