Europese jonge boeren protesteren voor een toekomst

Het Europees overkoepelend orgaan van jonge boeren, CEJA, heeft met alle leden een gezamenlijk statement over de protesten uitgebracht. Als lid van CEJA heeft NAJK het statement ondertekend. CEJA is solidair met de protesten die momenteel in veel lidstaten plaatsvinden, wat een legitieme uiting is van langdurige frustratie en het gevoel niet gehoord te worden. Vooral geen uitzicht op een toekomstperspectief in Europa is voor veel Europese jonge boeren een grote zorg. Daarbij roepen ze op tot vreedzame en constructieve acties.

In veel Europese lidstaten zijn de laatste tijd boerenprotesten gaande die elk aangewakkerd zijn door nationale thema’s, maar zich nu richten op Brussel en de Europese Unie. De druk op de landbouw is hoog. Kleine marges, toenemende wet- en regelgeving en administratieve complexiteit en hoge risico’s zorgen ervoor dat boeren in verschillende landen gaan protesteren. Onduidelijkheid over beleid stapelt zich op en in de verschillende landen is overal een ander punt wat de druppel in de emmer doet overlopen.

Ruimte voor jonge boeren
“In Europa is maar een klein deel van de boeren onder de 35 en een heel groot deel ouder dan 55 jaar. Het voortbestaan van de Europese land- en tuinbouw staat op het spel, terwijl onze sector een enorme geopolitieke strategische waarde heeft voor de Europese Unie. Om de toekomstige uitdagingen aan te gaan, is het nodig om hun de ruimte te geven om stappen te nemen en hen gemotiveerd te houden.” aldus Gerben Boom, portefeuillehouder internationaal.

Gebrek aan randvoorwaarden
In het statement heeft CEJA met haar leden daarom opgeroepen om de wanhoop van jonge boeren te horen, een brede strategie voor generatievernieuwing te maken en te zorgen voor een structureel gesprek over hoe we de stip op de horizon gaan bereiken. “De oplossing van al deze problemen ligt vooral in Brussel in plaats van Nederland. Hier wordt het landbouwbeleid gemaakt voor heel Europa. Europa wil wel dat we verduurzamen, maar heeft geen economisch plan om dit te  betalen en geen uitvoeringskracht om samen met ons beleid handen en voeten te geven. Jonge boeren willen stappen op duurzaamheid zetten, maar missen de middelen en randvoorwaarden om deze stappen ook daadwerkelijk te nemen”, stelt Boom.

Lobby NAJK
NAJK zal daarom druk blijven zetten op Brussel via zowel onze portefeuillehouder internationaal Gerben Boom als CEJA die ons vertegenwoordigt in Europa. Naast de lobby in Brussel is NAJK in Den Haag ook druk bezig om hier de zorgen van jonge boeren en tuinders neer te leggen. Het is afwachten waar de formatie mee komt.

Lees hier het hele statement van CEJA.

Gerben Boom bij Nieuwsuur
Maandag 29 januari was Gerben in de uitzending van Nieuwsuur om te praten over de protesten in Brussel. Kijk de uitzending hier terug.