Een recordaantal deelnemers aan de zevende editie van de MaïsChallenge

Woensdag 20 maart ging de MaïsChallenge 2024 van start in Amersfoort. Maar liefst 58 jonge veehouders en drie agrarische scholenteams gaan dit groeiseizoen de uitdaging aan hun ruwvoerrendement te verhogen en hun CO2-voetafdruk te verkleinen. Na een opening van de organisatoren NAJK, Limagrain en FrieslandCampina werd het startsein gegeven voor de kick-off van deze zevende editie.

De MaïsChallenge heeft als doel de kennis rondom het telen van maïs te vergroten, informatie onder jonge boeren uit te wisselen en de maïsteelt te verduurzamen. Elke editie kiezen Limagrain en NAJK een specifiek thema. Dit jaar luidt deze: verklein je CO2-voetafdruk! FrieslandCampina is dit jaar de exclusief partner van de MaïsChallenge en helpt actief bij de organisatie hiervan.

CO2-voetafdruk verkleinen
Deze editie van de MaïsChallenge onderstreept het belang van een hoogwaardige eigen ruwvoerteelt. Wat je zelf verbouwt, hoeft immers niet te worden aangekocht én daarmee reduceer je emissies van CO2  en methaan. De deelnemers worden echte maïsspecialisten door te focussen op een verbeterde teeltpraktijk, kennisuitwisseling met collega-veehouders en het delen van inzichten van experts. Er wordt hierbij vastgehouden aan het motto ‘Kennis kun je vermenigvuldigen door het te delen’.

Materclass FrieslandCampina
Na een opening van NAJK, FrieslandCampina en Limagrain kregen de aanwezigen de nodige uitleg over de Challenge en gaf FrieslandCampina een masterclass over de aanpak van klimaatdoelstellingen en de rol van maïs. Aan de hand van een interactieve quiz werd de kennis getest van de aanwezige deelnemers.

Workshops
Na de lunch gingen de deelnemers in zes groepen uiteen voor verdiepende workshops rondom bodem, bemesting en GBM, zaaibed en zaaien, in- en uitkuilmanagement, duurzame maïsteelt en rassenkeuze en ontsmetting. De deelnemers kregen kennis van de specialisten van Limagrain en wisselden nadien tips met elkaar uit.

De dag werd afgesloten door melkveehouder en dagelijks NAJK-bestuurder, Ruben Klein Teeselink.