Verkiezingsdebat over de toekomst van landbouw en voedsel in Europa op 22 mei 2024

Op 22 mei zullen Europese landbouwwoordvoeders van Nederlandse politieke partijen met elkaar in gesprek gaan tijdens het EU Debat: Toekomst van Agri&Food. De BBB, CDA, ChristenUnie, D66, GroenLinks-PvdA, NSC, SGP, SP, Volt en VVD gaan in de Mauritskazerne in Ede met elkaar in gesprek over thema’s als uniforme duurzaamheidsstandaarden, ketenverantwoordelijkheid en een regionale Europese voedselstrategie.

Van 6 tot en met 9 juni 2024 vinden de verkiezingen voor het Europees Parlement plaats. De laatste jaren is het debat rondom landbouw, voedsel en milieu gerelateerde thema’s steeds meer op de voorgrond gekomen. Voor het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), op initiatief van Schuttelaars & Partners, alle reden om in gesprek te gaan met de politieke partijen over de toekomst van agri & food. BO Akkerbouw en ZuivelNL ondersteunen het initiatief.

Europese verkiezingsthema’s onder de loep
Tijdens dit verkiezingsdebat op woensdagmiddag 22 mei 2024 worden Europese verkiezingsthema’s op het gebied van voedsel en landbouw in Nederlandse context geplaatst. Wat gaan de aanwezige politieke partijen de komende 5 jaar doen en veranderen, hoe zien zij hun rol? In de gesprekken wordt ingezoomd op lange termijnoplossingen en structuurveranderingen, om problemen die nu spelen aan te pakken met duidelijke beleidskeuzes.

Dagvoorzitters Amber Laan (jonge melkveehouder en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar & Partners) en Gerben Boom (dagelijks bestuurder bij NAJK en adviseur duurzame landbouw bij Schuttelaar & Partners) leiden de gesprekken. “In tijden van polarisatie staat de bijeenkomst juist in het teken van inhoud en verbinding”, aldus onze portefeuillehouder internationaal, “In meerdere rondes gaan we in gesprek met Anna Strolenberg (Volt #1), Bart Millenaar (VVD #7), Bas Eickhout (GroenLinks-PvdA #1), Bert-Jan Ruissen (SGP #1), Dirk Gotink (NSC #1), Fenna Feenstra (SP #1), Gerben-Jan Gerbrandy (D66 #1), Jessika van Leeuwen (BBB #2), Johanna Koffeman (ChristenUnie #4) en Willemien Koning (CDA #4). Amber en ik zetten in op het voeren van een interactief en vooral constructief gesprek.”

Organisatie
Het EU Debat over de toekomst van Agri en Food is een initiatief van Schuttelaar & Partners en NAJK en wordt door deze partijen georganiseerd. BO akkerbouw en ZuivelNL ondersteunen het debat.

Praktische info en aanmelden
Alle informatie over het EU verkiezingsdebat vind je op www.eudebatagrifood.nl! Wil je live aanwezig zijn bij deze bijeenkomst? Meldt je dan vóór 14 mei 2024 aan via de aanmeldbutton op de website.

Het debat is ook via een livestream te volgen. De link hiervoor vindt je t.z.t. op de website.