“Helaas is de kostprijs van vandaag geen garantie voor de toekomst”

Het lijkt zo mooi. Een lage kostprijs. Je bedrijf staat er goed voor! Een goed financieel beleid is onderdeel van je totale bedrijfsvoering. De kosten die je maakt voor het produceren maken de kostprijs en die wil je minimaal terugverdienen.

Illustratie: Henk van RuitenbeekGeldstier

“Helaas is de kostprijs van vandaag geen garantie voor de toekomst”
Dat zegt John de Hoon, sectormanager veehouderij van Interpolis. “De laagste kostprijs vandaag kan wel eens uitlopen op een hoge kostprijs. Welke investering is nodig en welke kosten moet je maken om je bedrijf voor langere tijd bedrijfszeker te maken?”

Ons advies: investeer nu voor bedrijfszekerheid en continuïteit
Kosten besparen is op de korte termijn heel aantrekkelijk. Op de lange termijn is het maar de vraag of je beoogde kostenbesparing daadwerkelijk haalt. Hoe zit het met jouw bedrijfszekerheid en continuïteit? Voorkom je uitval van apparaten? Werken installaties naar wens, met behoud van de kwaliteit van je producten en gezondheid van je dieren? Zijn je bedrijfspanden veilig? En hoe zit het met je personeel? Willem Snoeker, sectormanager plantaardig van Interpolis: “Zeker in financieel moeilijke tijden is het lastig om te investeren. Maar als je niet investeert of uitstelt, krijg je gegarandeerd te maken met uitval, kwaliteitsverlies en hoge kosten. Daar zit je als ondernemer niet op te wachten.”

Investeer in betrouwbare installaties
Als ondernemer wil je ongestoord produceren. Je wilt je afspraken over kwaliteit en levertermijn nakomen. Daar draait je bedrijf op. Uitval van apparatuur kun je je niet veroorloven. Je bedrijf staat dan stil en je afzet staat op het spel. Welke installaties hebben zich al bewezen? Laat je adviseren. Het is belangrijk om in kwaliteit en veiligheid te investeren, ook al kost dat nu iets meer.

Investeer in je personeel
Je personeel is cruciaal voor je bedrijf, vooral als je kwaliteit wilt leveren. Dat begint bij het aantrekken van personeel, maar houdt daarna niet op. Creëer een veilige, sociale werkomgeving en investeer in het goed opleiden van je personeel. Dat betaalt zich terug.

Investeer in onderhoud
Installaties en gebouwen die goed zijn onderhouden, gaan langer mee. Investeer hier daarom in. Je verkleint daarmee ook de kans op stilstand van installaties. Waarschijnlijk kun je zelf al veel onderhoud uitvoeren. Wil of kun je dat niet? Zorg dan voor scholing van je personeel of laat je helpen door je leverancier.

Wil je een beter inzicht in jouw bedrijfsrisico’s? Interpolis helpt je graag
Wij beschikken over een groot netwerk waarin we kennis en ervaringen uitwisselen. Dit doen we actief door in gesprek te gaan met bedrijven en ondernemers die precies weten wat er speelt in de sector. Wij brengen hier de kennis en ervaring in die we hebben opgedaan in onze lange geschiedenis waarin we agrarische bedrijven verzekeren. Met al deze kennis en ervaring helpen wij ondernemers wereldwijd bij het verkrijgen van inzicht en het beperken van risico’s op hun bedrijf.

Praktische tips over continuïteit en veiligheid?
Op de website www.Interpolis.nl/agro vind je praktische tips die je bij je bedrijfsvoering helpen. Kies eerst je sector, glastuinbouw of landbouw/veehouderij, kijk daarna bij het onderdeel ‘blijf in bedrijf’ en ‘onderhoud’.