Winnaars MaïsChallenge 2014 op studiereis

Dat extra aandacht en vakkennis fors bijdragen aan een geslaagde snijmaïsteelt, bleek uit de voorgaande MaïsChallenge. Koen Peters uit Vethuizen en Sjaak Weijers uit Giesbeek mochten tijdens de MaïsChallenge 2014 de hoofdprijs in ontvangst nemen: een geheel verzorgde studiereis naar Clermont-Ferrand, hét maïsproductiecentrum van Frankrijk en de bakermat van de coöperatie Limagrain.

In deze tweede editie gingen 26 jonge melkveehouders in Noord/West en Zuid/Oost Nederland de uitdaging aan minimaal 2.020 kVEM méér van een hectare snijmaïs te oogsten. Met het ras LG 30.209 oogstte de eerste groep gemiddeld 18,6 ton droge stof en 18.990 kVEM per hectare, in regio Zuid/Oost was dit met het ras LG 30.248 zelfs 20,5 ton droge stof en 20.522 kVEM per hectare.

Maïszaadverwerking

Afgelopen oktober vertrokken Koen Peters, winnaar van de regio Noord/West 2014, en Sjaak, winnaar van de regio Zuid/Oost 2014, samen met Limagrain Nederland naar Clermont-Ferrand. De studiereis startte met een rondleiding door het hoofdkantoor van Limagrain. Tijdens enkele presentaties en het productportfolio leerde Koen en Sjaak de ins en outs van Limagrain kennen. “Na de kennismaking volgde een zeer interessante rondleiding in Europa’s grootste centrum voor maïszaadverwerking”, aldus Koen. Het maïszaadverwerkingsproces werd toegelicht: de maïskolven komen binnen, worden gedorsen en de korrels vervolgens geschoond, gekalibreerd, eventueel ontsmet (zaadbehandeling) en daarna verpakt en opgeslagen om vervolgens verkocht te worden als maïszaad door heel Europa.

Merkertechnologie

Ook een bezoek aan het Limagrain Research centrum stond op het programma. Hier werd uitgelegd hoe er op de modernste manier met onder ander merkertechnologie maïs veredeld wordt. “Ik raakte in gesprek met de manager van de Researchafdeling van Limagrain. Hij was erg geïnteresseerd in de eisen die Nederlandse veehouders stellen aan hun maïsrassen”, vertelt Sjaak. “Erg interessant om te horen hoeveel erbij komt kijken voor er een nieuw maïsras beschikbaar is.” De expositie ’50 jaar Limagrain’, een bezoek aan een lokale akkerbouwer en melkveehouder konden de winnaars ook nog meepikken. De studiereis eindigde met een bezoek aan een van de belangrijkste internationale beurzen voor de veehouderij: Sommet de l’Elevage.

MaïsChallenge 2016: doe mee en verleg je horizon!

“Door de MaïsChallenge ben ik me meer gaan verdiepen in maïsteelt. De masterclasses hebben mij veel bijgebracht over het telen van goede maïs. Ook tijdens de studiereis heb ik veel van de mensen van Limagrain kunnen leren”, aldus Koen. NAJK gaat samen met veredelaar Limagrain nogmaals de snijmaïsteelt op scherp zetten. Verbouw je maïs of werk je op een veebedrijf met maïsteelt, doe dan mee. Inschrijven voor de MaïsChallenge 2016 kan tot 18 november 2015 op www.najk.nl.