NK Veebeoordelen op 17 september in Kampen

Wanneer heb je te maken met de perfecte koe? Wat voor cijfer geef jij het frame, de robuustheid, het uier, het beenwerk en het algemeen voorkomen van een koe? NAJK organiseert, in samenwerking met CRV Holding BV, ook in 2016 het Nationaal Kampioenschap Veebeoordelen. Deze bezigheid behoort inmiddels tot één van de tradities van NAJK en wordt nog steeds met veel plezier voortgezet. Tijdens het NK Veebeoordelen strijden 64 jonge boeren uit heel Nederland mee om de titel Nationaal Kampioen Veebeoordelen. In de maanden voorafgaand aan het NK plaatsen 64 koeienkenners zich via regionale en provinciale voorrondes. Al deze jonge veebeoordelaars komen op het NK bijeen. Nederlands Kampioen Veebeoordelen 2015, Rob Scholten, zal dit jaar zijn titel verdedigen.

Eén dag, één kampioen

De deelnemers beoordelen op de dag van het NK vijftien knappe roodbonte en zwartbonte koeien op exterieur, volgens de normen in het handleiding keuringsrapport. Dit gebeurt in twee ochtendrondes en één middagronde, de finale. In de finale mogen de besten van die dag een mondelinge toelichting geven over vijf koeien, waar een deskundige jury haar oordeel over zal geven. Diegene die over de gehele dag de meeste punten heeft verzameld mag zich dat jaar Nationaal Kampioen Veebeoordelen noemen! Een mooie titel en een mogelijkheid om je als potentieel jurylid in de schijnwerpers te zetten. Daarnaast zal er tijdens de prijsuitreiking aandacht worden geschonken aan de beste nieuwkomer.

Ochtend- en finaleronde

De ochtendronde wordt aan zowel de zwart- als roodbonte koeien besteed. De 64 jonge koeienkenners krijgen in de eerste ronde 25 minuten om vijf beeldschone roodbonte koeien te keuren en vervolgens 25 minuten om het keurdersoog over vijf prachtige zwartbonte koeien te laten gaan. Uiteindelijk plaatsen maximaal 18 deelnemers zich voor de finaleronde. De finaleronde bestaat opnieuw uit een keuring van vijf zwartbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury.