Een geslaagd drieluik over bedrijfsovername!

Samen met partners Flynth en Rabobank, organiseerde NAJK een drieluik aan webinars over het o, zo belangrijke onderwerp bedrijfsovername. Afgelopen woensdag 24 maart werd het drieluik succesvol afgesloten met het webinar ‘bedrijfsovername anno nu’. Er werd gekeken naar de alternatieve vormen van bedrijfsovername en er werd aandacht besteed aan het praktijkverhaal van Boer Frank, één van de ex-deelnemers van Boer zoekt Vrouw.

Dat de overname van een bedrijf niet binnen één dag geregeld is, hoeven we natuurlijk niet meer te vertellen. Het blijft een lastig proces waar vaak een jarenlange voorbereiding aan vooraf gaat. Juist daarom is een juiste voorlichting zo belangrijk. We geven onze leden, de rest van het gezin en andere geïnteresseerden graag de handvatten die ze nodig hebben tijdens het waardevolle, maar ingewikkelde proces van een bedrijfsovername. Waar begin je? En wat komt er allemaal bij kijken? We nemen je graag nog even mee langs de verschillende webinars van het drieluik.

‘De zachte kant van bedrijfsovername, is eigenlijk bikkelhard’
Op 10 februari trapten we het drieluik af met een webinar over de zachte kant van bedrijfsovername. Vaak wordt er in eerste instantie gekeken naar het financiële plaatje, de fiscus en de arbeid. De sociale aangelegenheid en communicatie tussen de familieleden wordt dikwijls vergeten of komt pas veel later aan bod. In het leven van een agrarisch ondernemer is de bedrijfsovername vaak één van de belangrijkste gebeurtenissen. Het is tegelijkertijd een einde en een nieuw begin. Communicatie over de wensen en belangen van de verschillende betrokkenen is daarom erg belangrijk, maar wordt niet altijd als makkelijk ervaren. Ze zeggen niet voor niks: ‘de zachte kant van bedrijfsovername is eigenlijk bikkelhard!’ In dit eerste webinar maakte dagelijks bestuurder Eke Folkerts, samen met Lianne Veenstra van Veenstra Agrocoaching en Hans Verweij van Flynth, het onbesprokene bespreekbaar. Met ruim 550 kijkers en enthousiaste reacties achteraf, konden we vol goede moed vooruitkijken naar de volgende twee webinars. Je kijkt het eerste webinar hier terug.

Het financiële plaatje
Woensdag 24 februari was het tijd voor nummer twee: het webinar over de financiële en juridisch/fiscale kant van bedrijfsovername. Eke Folkerts, portefeuillehouder bedrijfsovername bij NAJK, heette iedereen warm welkom en praatte de avond aan elkaar. De sprekers van die avond vulden haar door middel van presentaties aan. Rob Berkers van Rabobank startte zijn verhaal met de alarmerende tweet van Cor Pierik van het CBS, waarin hij aangaf dat meer dan 16.000 boerderijen in Nederland geen opvolger hebben. “Dit bericht zou het beeld kunnen schetsen dat de financiering van bedrijfsovernames een groot probleem is”, aldus Rob. “Ik hoop dat wij jullie aan het einde van deze avond hebben kunnen overtuigen dat bedrijfsovernames nog steeds te financieren zijn, mits er een goed onderbouwd plan onder ligt”, vult hij zichzelf aan. Hans Verweij van Flynth gaat dieper in op de juridisch/fiscale aspecten. Volgens hem is fiscaal gezien bijna altijd wel een oplossing mogelijk, mits je een deskundig adviseur in de hand neemt of te allen tijde je plannen laat checken door iemand die er verstand van heeft. Zo komen jullie niet voor verrassingen te staan. “De grootste uitdaging bij een bedrijfsovername zit hem vooral in het opstellen van een goed plan, waar iedereen uit het gezin ook achter staat”, sluit Hans zijn informatieve presentatie af. Het tweede webinar terugkijken? Dat kan hier.

Bedrijfsovername in de praktijk
Afgelopen woensdag 24 maart werd er in het afsluitende webinar ‘Bedrijfsovername anno nu’ zowel aandacht besteed aan de alternatieve vormen van een bedrijfsovername als hoe het er in de praktijk precies aan toe gaat. “Bedrijfsovername anno nu is het zoeken naar evenwicht”, aldus Hans Scholte van Flynth. “Aan de ene kant hebben we te maken met een stopper die het bedrijf overdoet aan een opvolger en een financieel gezonde ‘oudedag’ wil met inkomsten uit het bedrijf. Aan de andere kant heb je natuurlijk de (potentiële) opvolger die door wil met het bedrijf, een haalbaar inkomen wil hebben en aan een stukje pensioen wil denken”, legt hij uit. Na zijn uitleg over de alternatieve vormen van een bedrijfsovername die hij in de praktijk tegen komt, is het woord aan boer Frank en Gert over hun ervaringen bij hun (buitenfamiliaire) overname. Kijk het afsluitende webinar hier terug.

Alle webinars van dit drieluik zijn terug te kijken op ons YouTube-kanaal. Heb je na het kijken van de webinars nog behoefte aan een vervolgsessie over communicatie, samenwerking, het familieconvenant of het opstellen van een bedrijfsplan? Dat kan! Meld je interesse of ideeën voor een mogelijke vervolgsessie via info@najk.nl.