Herre Kuiper wint NK Veebeoordelen met uitmuntende score mondelinge toelichting

39 jonge koeienkenners uit verschillende windstreken vertrokken zaterdag 2 oktober in alle vroegte naar Zuid-Holland voor het NK Veebeoordelen 2021. Herre Kuiper uit het Friese Elahuizen won het kampioenschap in Giessenburg. Met 302 punten en een 10 voor de mondelinge toelichting was hij onbetwist de nummer 1.  

De afdeling Stamboek van coöperatie CRV organiseerde, met ondersteuning van NAJK, het NK Veebeoordelen 2021. De deelnemers van het Kampioenschap hebben zich via provinciale voorrondes geplaatst voor de landelijke finale op 2 oktober. Door deel te nemen aan deze wedstrijden leren de deelnemers hoe ze een goede koe moeten herkennen en beschrijven. Voorgaande winnaars van het NK Veebeoordelen zie je dan ook vaak terug als juryleden bij fokwedstrijden.

Zwartbonte koeien
Om 10:00 uur werd de dag geopend en barstte de ‘strijd’ los. Tijdens de ochtendronde mochten de zwartbonte koeien zichzelf van hun beste kant laten zien. Ze werden verdeeld over twee wedstrijdringen, waarna de jonge koeienkenners in totaal 50 minuten de tijd kregen om hun oog over beide wedstrijdringen te laten gaan. Alle dames werden nauwkeurig bekeken en gekeurd. Vervolgens wisten 11 deelnemers zich te plaatsen voor de finaleronde.

Winnaar: Herre Kuiper
De finaleronde bestaat uit een keuring van vijf zwartbonte koeien en een mondelinge toelichting aan de jury. Met 302 punten voor de plaatsing en een 10 voor zijn mondelinge toelichting, won Herre Kuiper het Nationaal Kampioenschap. De tweede en derde plaats gingen respectievelijk naar Ben Knoef (277 punten) en Dennis Nijhof (271 punten). De beste nieuwkomer, Thomas Prent, verdiende de aanmoedigingsprijs. Hij eindigde met 222 punten op de elfde plaats.

Het NK Veebeoordelen was weer een geslaagde dag voor zowel jong als oud. CRV en NAJK kijken samen met de organisatie, sponsoren en vele vrijwilligers terug op een geslaagd kampioenschap.

Bekijk hier de totale uitslag van het NK Veebeoordelen 2021.

Op de foto: de winnaars v.l.n.r. Herre Kuiper, Dennis Nijhof en zittend Ben Knoef en Thomas Prent. Zij worden vergezeld door de jury Frank Winter, Peter Akkermans en Addy Moree, samen met de groep enthousiaste vrijwilligers