Eke Folkerts vertegenwoordigt de jonge boeren tijdens GLB-congres

Het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vraagt om extra aandacht voor het milieu, klimaat en de biodiversiteit. Vergroening en verduurzaming is het codewoord, terwijl aan de andere kant de inkomenssteun wordt afgebouwd. Hoe gaan wij hier als jonge agrariërs mee om? Eke Folkerts, dagelijks bestuurder NAJK met de portefeuille bedrijfsovername, vertegenwoordigde op dinsdag 12 oktober de jonge boeren tijdens het GLB-congres in Oosterwolde.

Om 9:00 uur werd afgelopen dinsdag het congres ‘Kansen van het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB) en de Bodem als Basis’ geopend door de gedeputeerden van de provincies Drenthe, Friesland en Groningen. Van 12 tot en met 14 oktober worden tijdens dit congres boeren geïnspireerd om hun bedrijfsvoering toekomstbestendig te maken en wordt de sector door verschillende toonaangevende sprekers bijgepraat over alle ontwikkelingen.

Eke Folkerts nam deel aan de ‘Ronde’ tafel discussie, waarin werd gesproken over de kansen van vergroening van het GLB en een omslag van de landbouw. Eén van de belangrijkste punten die Eke heeft ingebracht is dat als we de uitdagingen die tijdens het congres werden genoemd opgelost willen zien worden, de nieuwe generatie boeren enorm hard nodig is. Ze deed dan ook de oproep aan de overheid: “Verdubbel het budget van de generatievernieuwing van de minimale 3% die Brussel momenteel stelt, naar 6%. Dat geeft de jonge boeren en tuinders een betere basis om met de uitdagingen aan de slag te gaan”, aldus Eke. En dat is belangrijk, want de jonge boeren en tuinders blijven hard nodig!

Benieuwd naar de sprekers tijdens de eerste dag van het congres? Je kijkt de livestream hier terug! Het panel met Eke is zichtbaar vanaf 2:28:23.