Wat deed NAJK voor jou in april?

Iedereen bij NAJK zet zich dag in dag uit voor 100% in voor jou als lid. We zorgen bijvoorbeeld voor het materiaal, de achtergrondinformatie en gespreksleiders voor interessante bijeenkomsten of discussieavonden. Daarnaast ontwikkelen we trainingen en cursussen, regelen we winacties en behartigen we jouw belangen in Den Haag of Brussel. Wat deed NAJK voor jou in april? Hier een kleine greep uit alle activiteiten:

 • OP 1 april stuurde minister van der Wal (Natuur en Stikstof) een Kamerbrief met de hoofdlijnen van de gecombineerde aanpak stikstof, water, natuur en klimaat. NAJK reageerde met een oproep aan het kabinet om de kritische depositiewaarde (KDW) los te laten en zich te richten op de staat van instandhouding.
 • Met het nieuwe project ‘Next generation pig farming’ organiseert NAJK een studiereis naar de varkenshouderij in Scandinavië. In april ging de werving van start. Aanmelden? Klik hier!
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer verscheen met een interview in de Nieuwe Oogst als reactie op de grote bezorgdheid onder jonge boeren en tuinders rondom de geschetste stikstofaanpak.
 • In navolging van het webinar op 9 maart organiseerde NAJK op 12 april, samen met LTO Nederland en Hogeschool Utrecht, vanuit Boer zoekt Boer een fysieke workshop voor zij-instromers.
 • Onze portefeuillehouder melkveehouderij, Marije Klever, opende op 12 april de praktijkpilot Koe en Eiwit. In de 4-jarige pilot gaan 155 melkveehouders samen met hun voeradviseur op zoek naar een goede balans tussen stikstofefficiëntie, melkproductie en diergezondheid binnen het rantsoen.
 • Dagelijks bestuurder Peter Meedendorp sprak tijdens DAJK-besturenoverleg met de Drentse jonge boeren over Europees beleid en etikettering.
 • NAJK en AgriPers bundelden definitief hun krachten! Mediabedrijf AgriPers is de nieuwe communicatiepartner van NAJK en zal in eerste instantie invulling geven aan de advertentieverkoop en de vormgeving van het ledenblad BNDR.
 • Dagelijks bestuurder Eke Folkerts met de portefeuille bedrijfsovername praatte de studenten van Aeres Hogeschool bij over het project Boer zoekt Boer tijdens een avond over zij-instromers. Lees meer.
 • Op 14 april organiseerde NAJK, samen met de andere partijen in het programmateam weidegang, weer een Convenantsdag Weidegang. Dagelijks bestuurder Marije Klever (portefeuille melkveehouderij) vertelde over de rol van weidegang als integraal onderdeel van de oplossingsgerichte benadering van sector en overheid rond stikstof en ammoniak.
 • Met Pasen organiseerde NAJK een ‘raad & win’-actie. Degene met het juiste aantal paaseitjes werd met een NAJK-trui verrast.
 • Op woensdag 20 april organiseerde het projectteam Wei & Maatschappij van NAJK en het lectoraat Grasland en Beweiding van Aeres Hogeschool Dronten de Grasweidedag 2022. Na een opening door dagelijks bestuurder Marije Klever en de lector beweiding van Aeres Hogeschool, Agnes van den Pol, gingen voor zo’n 150 jonge agrariërs de workshops van start. Lees meer.
 • Dagelijks bestuurder Peter Meedendorp met de portefeuille internationaal maakte kennis met Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik. Op haar kantoor in Brussel wisselden ze van gedachten over de enorme zorgen van de Nederlandse jonge boeren over hun toekomst.
 • Dagelijks bestuurders Tim van der Mark en Peter Meedendorp waren voor een CEJA-meeting in Parijs. Ze discussieerden namens NAJK met andere jonge boeren en tuinders over dierenwelzijn en GLB.

Wat doet NAJK voor jou in mei?

Natuurlijk zit NAJK in mei ook niet stil. Houd de NAJK-site en de socials in de gaten voor het allerlaatste nieuws! Hierbij alvast een voorproefje:

 • Dagelijks bestuurder Peter Meedendorp is aanwezig bij de handelsmissie van de Benelux.
 • NAJK-voorzitter Roy Meijer en de algemeen secretaris van NAJK, Neline Both, gaan dineren met minister Staghouwer.
 • Onze portefeuillehouder akkerbouw, Leendert Jan Onnes is 18 mei aanwezig bij de Nationale Bodemtop.