NAJK biedt op maat gemaakte gastlessen en workshops over weidegang

NAJK gaat met de seizoenen mee en biedt op maat gemaakte gastlessen over weidegang. Jonge boeren staan steeds vaker voor de keuze om de koeien meer te weiden en hoe dit zo optimaal mogelijk te doen. Wij als NAJK bieden met het project Wei en Maatschappij verschillende workshops aan over beweiding en graslandbeheer. Oók in de herfst- en wintermaanden!

De interesse voor beweiden groeit. Zonde om dit in het najaar op een lager pitje te zetten. Kies voor najaarsbeweiding en leer alles over het benutten van herfstgras. Bij de winterworkshop staat de vraag ‘Hoe bereid ik mij voor op een nieuw beweidingsseizoen?’ centraal. Je kunt natuurlijk ook nog steeds een algemene workshop beweiding & grasland aanvragen.

Najaarsworkshop: Hoe benut ik mijn herfstgras?
Speciaal voor het herfstseizoen heeft NAJK een afgepaste gastles ‘najaarsbeweiding’ ontwikkeld. Hierbij staat de vraag centraal: ‘Hoe benut ik mijn herfstgras?’. Een leuke én leerzame workshop die jouw AJK of agrarische scholieren inzicht geeft in mogelijkheden om beweiding en voederwinning in dit jaargetijde te verbeteren. Hierbij worden tips gegeven voor nabeweiding, veelvoorkomende ongemakken en het smakelijk houden van het herfstgras.

Winterworkshop: Hoe bereid ik mij voor op een nieuw beweidingsseizoen?
Het eind van het weideseizoen is een goed moment om het graslandgebruik van het afgelopen jaar te evalueren, te beoordelen of het grasland klaar is voor de winter én om vooruit te kijken naar de rol van grasland in het nieuwe (weide)seizoen. Deze elementen komen terug in de winterworkshop.

Algemene workshop: Beweiden kan altijd
Tijdens de workshop ‘Beweiden kan altijd’ leer je de ins en outs van weidegang. Ontdek op een interactieve manier of beweiden ook voor jou interessant is en op welke manieren je dit in kunt vullen. Weidegang is een breed begrip, dus er zijn verschillende thema’s aan te koppelen. Je kunt een selectie kiezen uit de volgende onderwerpen:

  • Beweiden of opstallen?
  • Robot en weiden
  • Beweidingssystemen
  • Beweidingsplan
  • Graslandgebruikskalender
  • Grassen
  • Maatschappij, politiek en markt

De gastlessen/workshops zijn geschikt voor verschillende niveaus en de thema’s kunnen naar wens worden aangepast. Er zijn verschillende mogelijkheden voor verdiepende workshops als aanvulling op de basisworkshops. Informeer naar de mogelijkheden en stem de inhoud af met de projectmedewerker.

Hoe werkt het?
NAJK zorgt kosteloos voor het geven van een passende presentatie/workshop en levert de benodigde materialen. Je kunt er ook voor kiezen om verschillende workshops in te plannen die elkaar opvolgen. Meer informatie of aanmelden? Stuur een mail naar Roos Roeleveld (rroeleveld@najk.nl) of bel naar 06-82159594.