Winnaar MaïsChallenge 2020 eindelijk op studiereis

Het is al weer even geleden dat Tim Ubbels er met de hoofdprijs vandoor ging tijdens een spannende ontknoping van de MaïsChallenge 2020. Tijdens de vijfde editie van de MaïsChallenge van NAJK en Limagrain sleepte de Friese melkveehouder een volledig verzorgde studiereis naar de maïszaadproductievelden in de Franse Limagne binnen. Eerder moest de reis vanwege corona worden uitgesteld, maar vorige maand kon hij alsnog aan zijn tocht beginnen.

Samen met een vriend en Limagrain Nederland vloog de MaïsChallengewinnaar (2020) naar de Franse Auvergne, de bakermat van Limagrain. Het bezoek concentreerde zich op de Clermont-Limagne Biopôle, een stedelijk gebied waarin hightech-activiteiten zijn geconcentreerd ter ondersteuning van innovatieve bedrijven op het gebied van biotechnologie en life sciences. Limagrain biedt in het science & technology park rondom haar hoofdkantoor aan ruim 1.500 personen werk. Uiteraard kon een bezoek aan deze innovatieve stad dan ook niet ontbreken.

Druk programma
In drie dagen tijd heeft de winnaar veel van de Franse Auvergne kunnen zien. Op het programma stonden onder meer excursies naar Jacquet Brossard (Limagrains industriële bakkerij), het maiszaadverwerkingscentrum in Ennezat, een bezoek aan een maiszaadproducent, Limagrains centrale researchcentrum in Chappes en natuurlijk een tripje naar Europa’s grootste live-stock vakbeurs, Sommet de L’Elevage. Om even aan het indrukwekkende programma te ontsnappen werd er ook een wijntje geproefd in het eigen wijnchateau St. Verny.

Verbreed ook je horizon!
Verbouw jij ook maïs of werk je op een veebedrijf met maïsteelt? Dan is het zeker de moeite waard om een keer mee te doen! Van deelnemers krijgen we vaak terug dat ze zich met dank aan de MaïsChallenge meer zijn gaan verdiepen in de maïsteelt. De masterclasses hebben hen veel bijgebracht en ook tijdens de studiereis hebben de winnaars van voorgaande edities veel kunnen leren over het telen van maïs en alles wat daarbij komt kijken.

NAJK zet samen met veredelaar Limagrain nogmaals de snijmaïsteelt op scherp in de MaïsChallenge 2022. Deze Challenge is momenteel al in volle gang, begin volgend jaar is de ontknoping en weten we wie er dit keer met de hoofdprijs vandoor gaat. TIP: wist je dat we met Limagrain ook een Eiwitchallenge zijn gestart in het licht van het nieuwe GLB en de (inter)nationale eiwitstrategie? Kijk op www.najk.nl/eiwitchallenge en doe mee!