Eerste landelijke jongerendag kalverhouderij een groot succes

Op 9 juni was de allereerste jongerendag kalverhouderij. Met een opkomst van 110 personen was de dag al geslaagd. De meeste deelnemers waren bedrijfsopvolgers en ondernemers die werkzaam zijn op hun eigen kalverhouderij. Ook waren er erfbetreders en studenten die interesse hebben in de kalverhouderij. De aanwezigen kwamen uit het hele land. Van Augustinuscha in Friesland tot Baarle Nassau onderin Brabant. Het thema van de dag was ‘optimistisch ondernemen’.

De sprekers
Kees Huizinga trapte de dag af met een vlog. Hij gaf aan dat het soms niet mogelijk is om lange termijn visies te maken, maar ondanks dat moeten we wel proberen vooruit te blijven kijken. De technische spreker van de dag was Luc Doornhegge van Stichting Kwaliteitsgarantie Vleeskalversector. Hij vertelde over het belang van kwalificering. Wij kunnen goed kalfsvlees leveren maar het moet ook afgezet worden. De kleinste fout in de keten heeft al grote gevolgen voor de export van kalfsvlees.

Johannes van der Meulen was de verbindende spreker. Hij daagde de aanwezigen uit om het doel van je onderneming te formuleren en wat je hierin van erfbetreders verwacht. Door hierover met elkaar in gesprek te gaan werden er meteen tijdens de dag nieuwe contacten gelegd; en netwerken was ook een doel van deze dag.

Olympisch goud
Marc Lammers sloot de dag af. Als coach van hockeyteams heeft hij diverse keren goud gewonnen op de olympische spelen. Hij vertelde over innoveren binnen je team, het vieren van verbeteringen en omgaan met tegenslagen. Enkele van zijn tips: leer met nieuwe regels omgaan en richt je bedrijf zo in dat je flexibel bent; juist in moeilijke situaties ontstaan de beste ideeën. De bijdrage van Marc Lammers wordt in de evaluaties heel erg gewaardeerd. Eén van de reacties:  “Iemand van buiten de sector heeft ons op de juiste manier gemotiveerd.“

 

Interactie en netwerken
De dagvoorzitter was Paulien Hogenkamp. Zij heeft een agrarisch coachingsbureau. Met de juiste vragen aan de sprekers vertaalde zij het gevoel uit de zaal. Door anekdotes en verhalen uit de agrarische sector kwam zij dichtbij de opvolgers, ondernemers en medewerkers in de kalversector. Jorik Keurhorst uit Beemte Broekland bezocht de jongerendag: “Deze dag was erg welkom met alle negativiteit die op de kalverhouderij en de hele agrarische sector afkomt. De sfeer, de gezelligheid en het nadenken over je eigen toekomst hebben mij veel energie gegeven. Ik kijk uit naar een volgende keer!”

Groot succes
De initiatiefnemer van deze dag – kennismakelaar Henriëtte Rozendaal – is erg enthousiast over de opkomst en het verloop van de dag. Het doel is gehaald: jongeren samen brengen om te netwerken en te motiveren. Deze jongerendag is een positief geluid die de sector hard nodig had.

Door de dag middels een evaluatieformulier te bespreken is er een net opgehaald bij de jongeren over de dag en een eventuele volgende keer. De dag werd beoordeeld met een totaalcijfer van een 8,6. De meest gegeven opmerkingen waren: ‘het krijgen van een positieve boost’ en ’te kunnen netwerken met andere jonge kalverhouders.’ Een volgende jongerendag gaat er dan ook zeker komen, aldus de initiatiefnemer.

De dag werd financieel mogelijk gemaakt door Colland Arbeidsmarkt, LTO Noord, de Vereniging van Kalverhouders en het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact. De organisatie bestond uit Henriëtte Rozendaal (kennismakelaar kalverhouderij), Peter Overeem van Aeres (agrarisch onderwijs), Roza Grift (AJK) en Anne-Jo Smits (Calf Expertice Center).