Een zonovergoten Masterclass EiwitChallenge

Woensdag 14 juni was het zover! Een ruime meerderheid van de 16 deelnemers aan de EiwitChallenge reisden af naar Lelystad om de Masterclass bij te wonen. De ‘best practices’ uit de praktijk kwamen voorbij, ‘tips en tricks’ werden gedeeld en de deelnemers zijn door middel van een mooie rondleiding over de Boerderij van de Toekomst klaargestoomd voor het naderende slotoffensief.

Rond 10:30 uur druppelden de eerste deelnemers binnen, waarna Jan Roothaert, productmanager veehouderij bij Limagrain, het ochtendprogramma opende. De productmanager Akkerbouw, Martijn van Overveld, deed namens Limagrain de technische bijdrage en ging samen met de deelnemers dieper in op het thema ‘droogte’, de ervaringen uit de praktijk en de tips en tricks rondom de verschillende ziektes en plagen binnen de veldbonenteelt.

Het juiste oogstmoment
Waar de een de zomerveldbonen nog maar een krappe maand in de grond heeft zitten is de andere deelnemer al zoekende naar het juiste oogstmoment voor zijn of haar winterveldbonen. Bij de veldboon komt dit oogstmoment namelijk heel precies. Het is de kunst om goed te letten op het juiste tijdstip en moment van oogsten. Maar het ideale moment van oogsten is weer volledig afhankelijk van de manier van bewaring. Antoon Verhoeven legde dit alles in geur en kleur uit en zette de deelnemers extra op scherp. Dagelijks NAJK-bestuurder Ruben Klein Teeselink sloot het plenaire deel vervolgens af en nodigde iedereen uit voor een heerlijke lunch.

Het veld in
Na de lunch verplaatste de Masterclass naar een perceel veldbonen van de Boerderij van de Toekomst en mochten de deelnemers het veld in. Er werden kritische vragen gesteld en naast de bekende strokenteelt spraken ze ook over irrigatie, mengteelten en de zogeheten kringlooplandbouw.

De aanwezige deelnemers hebben punten kunnen verdienen met hun aanwezigheid en hun inzet gedurende de gehele challenge. De strijd is echter nog lang niet gestreden! De meeste punten zijn namelijk te verdienen rondom de oogst. En dat kan nog best spannend worden. Eind 2023 hopen NAJK en Limagrain de winnaars bekend te kunnen maken.