Geslaagd Grasweide-event voor tweedejaars veehouderij studenten

Op donderdag 28 september organiseerde NAJK in samenwerking met Terra Groningen en Emmen een inspirerend Grasweide-event voor tweedejaars veehouderij studenten. In navolging op de Grasweidedagen, gericht op Hbo-studenten, was dit de eerste keer dat NAJK vanuit het project Wei & Maatschappij een Grasweide-event voor MBO-klassen organiseerde. Dit smaakt naar meer!

Het evenement vond plaats op het melkveebedrijf van de familie van Erp, in Midwolda en bood een gevarieerd programma. De tweedejaars studenten werden ingedeeld in verschillende groepen en volgden workshops gericht op het verbeteren van hun kennis rondom grasweidebeheer.

Leerzame workshops

  1. Weiden met robots: Bas Middag (DeLaval) gaf de studenten inzicht in de nieuwste technologieën op het gebied van automatisch weiden, wat cruciaal is voor efficiënt veebeheer.
  2. Kruidenrijk grasland en bodemvitaliteit: Biologische melkveehouder Agnes de Boer is met haar bedrijf genomineerd als ‘Beste grasland boer 2023’. In de workshop belichtte ze het belang van kruidenrijk grasland en een gezonde bodem en deelde ze haar eigen praktijkervaringen. Ook de schop ging de grond in om in de bodem te kijken.
  3. Seizoensgebonden weiden: Melkveehouder Arjan van Erp, de gastheer van het evenement, deelde zijn ervaringen met seizoensgebonden weiden en zijn bedrijfssituatie. Daarnaast werd er een enquête uitgezet om de mindset rondom weiden te onderzoeken.
  4. Opbrengstbepaling en weidesystemen: Wytze Kinderman en Anton Bouma, weidecoaches bij ForFarmers gingen met de studenten het veld in met hoogtemeters om praktisch te leren hoe ze de opbrengst van grasland nauwkeurig kunnen meten.

Netwerken
Het Grasweide-event bood niet alleen een leerzame ervaring, maar ook een gelegenheid voor studenten om in contact te komen met (praktijk)experts uit de sector, NAJK en de provinciale (en lokale) afdelingen van de belangenbehartiger voor de jonge boeren en tuinders. Rianne van der Helm was vanuit het GrAJK (Gronings Agrarisch Jongeren Kontakt) aanwezig om een toelichting te geven.

Vraag ook een weide-event aan!
We kunnen spreken van een geslaagd evenement met dank aan alle betrokkenen! Mocht jij vanuit jouw mbo-onderwijsinstelling ook interesse hebben in het organiseren van een gezamenlijk Grasweide-event? Neem dan contact op over de mogelijkheden met projectmedewerker Roos Roeleveld (rroeleveld@najk.nl).